Напоследък се оказа, че едва ли не всеки втори в Холивуд е сексаулно агресиран. как изведнъж се случи всичко това не е толкова важно колкото следното: не е ли наистина това един от най-сериозните социални престъпления и проблеми в наши дни? Дали и вие не сте по някакъв начин жертви на сексуално насилие? Как трябва да постъпите в различни ситуации? Тези и много въпроси тревожат както нас, така и повечето съвременни разумни жени. Нашият съвет: запознайте се с базовата дефиниция на сексуалното насилие и преценете сами дали не трябва да вземете мерки.

Да, що е то сексуалното насилие? Сексуално насилие обикновено се изразява в заплашване от страна на човек от противоположния (а понякога и същия) пол ви кара да се чувствате дискомфортно, заплашва ви, прилага сила или ви кара насила да правите секс с него/нея. А това е престъпление. Сексуалната принуда, сексуалното посегателство и изнасилването също са форми на сексуално насилие. Извършителите може да бъдат сериозно наказани.

Не забравяйте: за сексуално насилие се смятат и случаите, когато някой ви напада дори само словесно. Ако някой прави неприлични коментари или забележки спрямо вас във ваше присъствие, това Е сексуално насилие. Ако някой ви тормози по телефона, по електронната поща или чрез текстови съобщения в някой месинджър против вашата воля и ви праща снимки или клипчета с порнографско съдържание, това Е сексуално насилие.

Психическият тормоз включва налагане на контрол, забрани, обиди, преследване, отнемане на вещи и права с цел сплашване, изискване на определени неща от вас, крещене. Това е най-трудният за установяване вид тормоз, защото ужасно много жени просто са свикнали мъжете им просто да се държат грубо с тях и в някакъв момент това дори не им прави особено впечатление.

Физическият тормоз включва не само побой, а и хващане за ръцете, блъскане, замерване с предмети, блъскане на врати, дори препречване на пътя и задържане, ако искате да отидете някъде. Докато в повишаването на тон някои дами може и да не усещат, че са малтретирани, когато мъж им посегне, би трябвало моментално да им светне една лампичка с придружаващ надпис: "Помощ!". Да, никога не се притеснявайте да поискате помощ от полицита, приятелки и др., защото често хората не виждат индикациите за подобни проблеми извън връзката.

Сексуален тормоз е всичко в сексуален аспект, което вие не искате да правите, а бива изискано от вас. Не, не е нормално някой да решава вместо вас, че ви се прави секс, каквото и да виждате в американските филми от 50-те години на миналия век - такъв геронтомодерен патриархален строй е повече от немислим в съвремието ни и никой не бива да толерира подобно поведение от страна на мъжете. Има и друго: понякога съдът отсъжда, че жената не се е противяла достатъчно на мъжа и това му е позволило да мисли, че физическият контакт е бил желан и от нея. Бъдете категорични и усетите ли заплаха за себе си, моментално се обадете на 112.

Четете още: Какви сте в леглото според месеца си на раждане