Помните ли филма "Контакт" с Джоди Фостър? Той е базиран върху пространен текст на астробиолога, астроном и космолог Карл Сейгън. Огромното име не може да бъде удостоено просто с няколко етикета, след като мнозина го поставят редом до това на Стивън Хокинг (макар и в коренно различна посока).

Сейгън е сред първите, които изказват хипотезата, че спътникът на Сатурн – Титан и спътникът на Юпитер – Европа може да притежават океани (в случая на Европа океан под повърхността) или езера, правейки хипотетичния воден океан на Европа потенциално обитаем. Океанът под повърхността на Европа по-късно е косвено потвърден от космическия апарат "Галилео".

Ученият прави допълнителни предположения относно атмосферата на Венера и Юпитер, както и сезонните промени на Марс. Сейгън установява, че атмосферата на Венера е изключително гореща и суха. Той гледа на глобалното затопляне като на растяща заплаха, причинена от хората и я оприличава на естественото развитие на Венера в гореща, негостоприемна за живота планета благодарение на парниковите газове. Сейгън размишлява по въпроса дали има живот в облаците на Юпитер. Той предполага, че сезонните промени на Марс са вследствие на духан от вятър прах, а не вследствие на растителни промени, както предполагат други.

И, да - Сейгън е космологът с разбирането на вселената, който категорично отрича значимостта на астрологията. "Унифицирането под 12 знака е безумно", казва той. "Абсурдно е да вярваме, че 1/12 от света имат сходна съдба дори и за конкретен ден."

Какво друго да ви разкажем за Сейгън? Може би най-правилно е да ви покажем нещо, базирано на негови думи - "Pale Blue Dot", история за Земята..

Четете още: Чужденецът Албер Камю: "Човекът е единственото създание, което отказва да бъде, каквото е"