Ако автономната испанска област Каталуня обяви независимост „до дни“, както се закани премиерът Карлес Пучдемон – и най-вече ако Испания разреши това да се случи – политическото положение сериозно ще се промени на Иберийския полуостров и ще засегне цяла Европа. Представете си само момента, в който Каталуня – вече независима държава, не може да се присъедини към ЕС заради вето, наложено от Испания. Най-малкият проблем тогава би бил за стотиците хиляди туристи, които ще се нуждаят от виза, за да посетят Барселона!

При подобен сценарий, Каталуня, която сега се смята за най-развитата икономически част от Испания, би загубила значителна част от своите най-големи приходи – тези от туризъм.

Положението би било лошо и за Испания, която не само че ще се раздели със свой основен район, ами ще трябва да каже сбогом и на своя най-космополитен град – Барселона.

Ето какво още би изгубила Испания, но и Каталуня, ако се стигне до независимост на автономната област:

Испания ще загуби Барселона като столица на туризма, основен пристанищен град и главен туристически център

Столицата на Каталуня е вторият по големина испански град, шестият най-населен градски район в ЕС и най-големият метрополис на брега на Средиземно море. Като най-привлекателното място за бизнес, търговия и култура, Барселона е основен диамант в короната на Кралство Испания.

Богатото културно наследство на града включва изключителните постройки на архитект Антонио Гауди, сред които фантастичната катедрала „Саграда Фамилия“, къщата Ла Педрера и парка Гюел. Сред останалите забележителности в Барселона са Готическият квартал, статуята на Христофор Колумб, улица Лас Рамблас...

Порт де Барселона e едно от пристанищата с най-голямо значение за средиземноморската търговия, тъй като е третото по големина контейнерно пристанище на Испания и девето по значение за Европа. Откъсването на пристанището от европейската зона за свободна търговия би било пагубно за търговския му обмен.



Големият губещ: Футболен клуб „Барселона“

Въпреки че някои фенове и бивши състезатели – включително Христо Стоичков, твърдят, че Испания би загубила, ако футболен клуб „Барселона“ напусне националните състезания, всъщност по-задълбочен поглед на ситуацията показва, че в случай на независимост, големият губещ би бил именно футболният клуб.

Не само „Барселона“, ами още и Реал Клуб Депортиво “Еспаньол”, „Жирона“ и „Сабадел“ ще загубят правото си да се състезават в Испания, а съответно и в международните първенства, включително Шампионска Лига и Лига Европа.

Испания ще се раздели с прекрасни крайбрежия - Коста Дорада и Коста Брава

Коста Дорада – в превод Златния бряг, се нарича средиземноморската част от крайбрежието на провинция Тарагона, съставна част на автономна област Каталуния. Коста Дорада е известна със златистите си на цвят пясъчни плажове, с кристално чистото море и останките от римска инфраструктура наоколо. Прекрасни туристически градчета се редуват с природи паркове, а това е истинско богатство, което Испания със сигурност би загубила, ако Каталуня обяви независимост.

Коста Брава се нарича “дивият бряг”, разположен на североизток от Барселона по Средиземноморието чак до Франция. С малките си селца, но и с големи курорти, Коста Брава е известна като не особено скъпа за европейските туристи дестинация, която със сигурност допринася за икономическия ръст на района. Да се сбогува с тази най-северна част от крайбрежието си би било истински удар за Испания.

Град Лерида като културен и исторически център

В планинския град, който е столица на каталунската провинция Лерида, се намира катедралата Сеу Вела, която има изключителна историческа стойност, тъй като е строена между 12 и 15-ти век. Смесвайки романски и готически стил, тя представлява истинска историческа забележителност, задължителна за туристите, посетили Каталуня.

Един от най-древните испански градове: Тарагона

Този най-древен от испанските градове датира още от времето на Римската империя и в него могат да се видят множество останки от някогашната европейска цивилизация. Освен части от древни акведукти, в Тарагона има и доста запазен гигантски амфитеатър, зад който се разкрива синевата на Средиземно море. Освен всичко друго, в града има университет, което го превръща във важна културна дестинация.

Испания ще трябва да каже „сбогом“ на наследството на най-испанския от художниците си - Салвадор Дали

Градчето Фигерес в провинция Жирона, Каталуня, е родното място на Салвадор Дали. То е разположено в североизточната част на автономната област, на около 140 км от Барселона.

Фигерес е туристическа забележителност не само заради плажовете си и впечатляващия стар град, но и заради това, че в него се намира най-откаченият музей за изобразително изкуство в света, а именно музеят на Дали.

Разрушаващата се сграда на бивш театър е превърната през 60-те и 70-те години в изложбено място от сюрреалиста. Тук се съхраняват най-великите му творби и тук е погребано и тялото му в специална гробница.



Историческият град Жирона

Красивият исторически град се намира в Североизточна Каталуния и е столица на едноименната провинция. Сред забележителностите е древна катедрала, която е използвана от маврите като джамия, както и много интересен Еврейски квартал, който е неизменна част от културното наследство на Испания. Би било истинска трагедия, ако този изконен испански град внезапно се озове на територията на друга държава.

Текст: Марина Стоименова