Стивън Падок, мъжът който уби 59 души и рани 527 в Лас Вегас в неделя вечер, е милионер, който успял да превърне стаята си в хотел Mandalay Bay в машина за убиване.

Падок е на 64 години и е работил като счетоводител, милионите си успял да направи с търговия с недвижими имоти. Убиецът притежавал два самолета и дори имал лиценз за пилот. Бил ловец и имал разрешително за няколко оръжия. Според близките му той бил съвсем нормален човек, като единственият му порок бил страстта му към залаганията в Лас Вегас. Въпреки това, този на пръв поглед обикновен човек, успял в разстояние от 4 дни да снабди хотелската си стая с арсенал от 23 оръжия. Малко след 10 часа вечерта той разбил с чук прозореца на хотелската си стая и открил стрелба по публиката на кънтри фестивала Route 91 Harvest.



Местната полиция разпространи информацията, че Падок няма криминално досие, в миналото му не фигурират дори глоби за шофиране. “Той беше просто човек, който живееше в Мескит (щата Невада), който обичаше да кара до Лас Вегас, за да залага и … харесваше бурито” - това е описанието за масовия убиец Стивън Падок на брат му Ерик. Ерик разкрива още, че брат му не е бил вманиачен по оръжията и че не е имал стрелкова подготовка. След като обаче полицията претърсила дома на Падок, там властите отрили още по-голям арсенал от оръжия от този в хотелската му стая, както и суровини за подготовката на бомби.



Засега мотивите за кръвопролитието остават неизяснени. Терористичната организация Ислямска държава няколко пъти се опита да поеме отговорността за масовото убийство, с аргумента че Падок съвсем скоро бил приел исляма. Американската полиция отрече тази възможност, а брат му разкри, че той не е имал специфична религиозна или политическа ориентация.



Масовият убиец живеел заедно с приятелката си - 62-годишната Марилоу Данли, която била извън страната по време на нападението. Падок обаче използвал личната й карта, за да се настани в хотел Mandalay Bay. Според полицията тя не е свързана с кръвопролитието.



Бащата на Стивън Падок - Бенджамин Падок бил сериен банков обирджия, който попаднал в списъка на ФБР за най-издирваните престъпници през 1969 г., когато избягал от затвор в Тексас, където излежавал 20-годишна присъда.



Стивън Падок се самоубил, преди полицията да успее да достигне хотелската му стая. Със своето самоубийство той сложил край на най-голямото масово убийство в историята на Америка. Миналата година в Орландо бяха застреляни 49 души в нощен клуб. Свидетелите на кръвопролитието в Лас Вегас описват случката като непрестанен обстрел, който спирал само в миговете, в които Падок спирал, за да презареди оръжието си. Според близки на убиеца той обожавал кънтри музика и остава загадка защо е решил да нападне именно публиката на кънтри фестивал.