Пиенето на кафе сутрин вече се е превърнало едва ли не в част от традиционното начало на деня на повечето хора. А е ужасно скучно да започвате винаги със стандартното дълго кафе, нали? Затова сме ви приготвили няколко предложения как да разнообразите освежаващата напитка и да експериментирате с вкусовите си рецептори.

Мента

С нея можете да създадете една наистина екзотична напитка. Сложете ментови бонбони в кафето си и ще получите уникален аромат. Подсказваме: някои от големите кафени вериги в света вече предлагат в менюто си подобна напитка.

Мед

Всички знаем, че медът е много по-здравословен от захарта. Освен това той балансира киселинността на кафето, а смесен със соево мляко е наистина добра комбинация.

Течен шоколад

Това е страхотен вариант за домашна мока. Сменете скучния шоколадов сироп, който слагат в кафето големите вериги, с лъжичка течен шоколад и ще установите огромната разлика.

Фъстъчено масло

Това може да ви изглежда странна комбинация, но следваме тази логика: фъстъченото масло е страхотно с шоколад, а шоколадът е много вкусен с кафе. Така че... фъстъченото масло ще придаде добър вкус на кафето, ако си позволите да сте настроени по-експериментаторски. Можете да добавите и малко шоколад за една страхотна чаша домашно лате.

Кокосово мляко

Добавя лек, но категорично тропически привкус към кафето. Текстурата му е почти като тази на сметаната. Освен това можете да го използвате наместо изкуствен подсладител, което е доста по-здравословно. Ако предпочитате да използвате нормално мляко, можете просто да добавите кокосово масло в кафето.

Масло

Това вече е световна тенденция. Смята се, че една лъжичка масло в кафето забързва метаболизма и е страхотно средство за отслабване. Звучи налудничаво, но тибетците го правят от години. А в Щатите вече го обявиха за новата най-ефикасна диета.

Сурово яйце

Скандинавците правят това, но не се тревожете – не е нужно да счупите едно сурово яйце в чашата си с горещо кафе. Можете да сложите яйцето в кафето преди да го сварите. Да, вкусът е наистина нетрадиционен, така че препоръчваме този вариант само на наистина авангардно мислеите любители на кафето.

Подправки

Ароматът на тиква може да превърне обикновеното ви кафе във вкусно и евтино лате. Не се ограничавайте само с това: сложете в кафето си и други подправки, като например канела, индийско орехче или ванилия. Но не забравяйте да ги добавите преди варене за по-плътен и богат вкус.

Зърна кардамон

Това ще вкара в чашата ви ароматите на Близкия изток и ще направи ритуала по сутрешно пиене на кафе по-екзотичен. Кардамонът се използва в аюрведическата медицина и е доказано, че има лечебни свойства. Смелете зърната и ги поръсете в чашата си.

А вие как пиете кафето си сутрин?

Четете още: Заповядайте на една околосветска закуска