Автор
Woman.bg

Лия Римини: Сциентоложката църква е машина за пари! Стойте далеч от нея

Първият сезон на хита на Лия Ремини „Сциентологията и последиците“ вече тръгна по телевизионния канал A&E. Поредицата, чиято водеща е самата Римини, представя историите на бивши членове на църквата и техни семейства, чийто живот е бил засегнат от вредните действия на Сциентоложката църква, дори и след като вече са я били напуснали.

Припомняме, че актрисата от култовия комедиен сериал „Кралят на квартала“ напусна Сциентоложката църква през 2013 г., с което изуми света и стана най-известният отстъпник от идеологията й. На нея тя бе предана в продължение на цели 34 години, през което време актрисата дари милиони долари. Повод за оттеглянето й беше разследване срещу нея, предприето от страна на организацията, вследствие на несходства с някои от идеите на организацията и най-вече заради несъгласието й с наложената от ръководството забрана членове от сектата да поставят под съмнение властта на лидера Дейвид Мискавидж.

Пътят на Лия към Сциентологията

Лия Римини израства в квартал Бенсънхърст в Бруклин, Ню Йорк, в семейството на баща католик и майка еврейка. Тя и по-голямата й сестра Никол са възпитани в духа на католицизма, но след развода на родителите им двете попадат под влиянието на новия приятел на майка им – сциентолог. Това неминуемо рефлектира върху възпитанието на едва 6-годишната по онова време Лия и нейната 8-годишна сестра.

Когато е на 12, Лия и семейството й се местят в Клиъруотър, Флорида, за да могат всички да бъдат по-близо до седалището на църквата. Скоро след това Лия и Никол влизат в кръговете на религиозния клон към Църквата "Морски Орг", съставен от "най-посветените сциентолози" и изискващ от членовете си да подпишат договор за милиарди години.

Когато Лия навършва 15 години, семейството й се мести от Флорида в Лос Анджелис - мястото, където Лия прави първите свои стъпки в актьорската кариера. След като става известна, започва да участва в рекламни видеоклипове, свързани с популяризиране на сектата, както и да присъства на събития за назначаването на членове.

Връзката на Лия със Сциентоложката идеология с времето започва да носи все повече негативи и огорчения за нея и близките й. Следенето и наказанията за нарушаване на правилата са сериозна част от политиката на уж духовната организация, а това изобщо не се нрави на Лия.

Нека да вметнем само, че сред скандалните разкрития, които бившите членове правят за Сциентоложката църква, са нарушаването на човешките права и подлагането на унизителни наказания на всички онези, които по един или друг начин са изказали свободно мнението си по даден въпрос. Сциентолози са били осъждани за изнудване на хора. През 1996 г. е установена връзка между такова изнудване и причините за самоубийство. Чак тогава властите в САЩ определят сциентологията като секта. Добрата новина е, че в България официално няма данни за съществуването на последователи на сектата.

Повратната точка

И така, след като поредица от събития отдалечават Лия все повече от сектата, настъпва и началото на повратната точка. Това се случва на сватбата на Том Круз и Кейти Холмс през 2006 г. Тогава Римини забелязва и съответно задава въпроса защо на събитието не присъства съпругата на Дейвид Мискавидж – тогавашния и настоящ лидер на Сциентоложката църкава. В отговор ръководителят на Центъра за знаменитости на Сциентологията Томи Дейвис я смъмря с думите: „Нямаш ранга, за да имаш правото да питаш Дейвид за отсъствието на Шели.“

Любопитен факт е, че съпругата на Мискавидж не била виждана да се появява на обществени места от шест години насам. До ден днешен тя не присъства на публични събития и не застава пред камерите на журналисти и репортери.

След инцидента и оскърбителния отговор, който получава, актрисата се завръща в Италия, където е подложена на пет години „модофициране на мислите“. На членове на църквата е наредено да пишат доноси за нея и да разследват семейството й. С течение на времето Лия започва да осъзнава, че е крайно време да скъса веднъж завинаги веригите със сектата, за която впоследствие тя упорито твърди, че е най-корумпираната организация, с която някога се е сблъсквала отблизо.

Днес Лия твърди, че няма нищо по-важно на този свят от семейството й и че всичко, което е направила досега, го е направила заради своята 13-годишна дъщеря - София Бела Паган.

Любопитни факти за сциентологията

Организацията "Сциентология” е създадена от американския писател-фантаст Лафайет Рон Хъбард в средата на 20 век. Учението привидно проповядва междучовешка и религиозна толерантност и произлиза от будизма, но всъщност прилича доста на тоталитарен култ, в чийто център стои личността на нейния основател. Рон Хъбард е известен с отрицателното си отношение към редица от световните религии, в това число на християнството. През 1950 г. той издава "Дианетика: съвременна наука за душевно здраве", с което поставя началото на своята религия. През 1954 г. в САЩ е регистрирана и първата сциентоложка църква.

От самото си създаване сциентологията се стреми да привлича известни и богати личности и това е естествено - всички сциентоложки курсове са доста скъпи. Най-популярните сциентолози са Том Круз, Джон Траволта, Чик Кърия, Чака Кан, Присила и Лиза Мери Пресли и др.

Том Круз се развежда с Кейти Холмс, като основната причина, раздухвана от медиите, е именно сциентологията. Знаейки твърде много за учението, актрисата искала да предпази малката им дъщеричка. Много неприятности се случват и около актьора Джон Траволта. Въпреки че се радва на дългогодишен брак с Кели Престън, през последните месеци срещу него бяха заведени няколко дела от масажисти за сексуално посегателство. Всички мъже свидетелстват, че Траволта ги е нападал и им предлагал солидни суми за секс. Естествено, адвокатите му отричат, но дали скандалите около холивудските звезди не са пример за действията на гореспоменатите.

Сциентолозите отричата медицината и фармацевтиката. Според тях децата на членовете на Организацията не трябва да се водят в медицински центрове за лечение. В противен случай родителите им подлежат на санкции и наказание.