Прекалено много хора използват грешно термина "депресия", когато просто са тъжни и/или нещастни в някоя област на живота си. Но това също не е малко. А факторите за една евентуална истинска депресия понякога са очевидни, само трябва да сме подготвени и да внимаваме за тях. Защото нещастни хора около нас има и е важно да им помогнем, но най-вече никога да не влизаме в подобен "филм".

Не се наспивате

Дори един час повече или по-малко сън може да има огромно значение за това как ще се чувствате на следващия ден. Пропуснете филма, тръгнете си по-рано от купона, дочетете книгата на следващия ден. Ще сте благодарни на себе си на сутринта.

Фокусирате се върху слабите си страни

Всеки има слаби страни, но нещастните хора са прекалено критични към себе си и виждат само неуспехите и гафовете си. Това не значи да се примирявате лесно със загубите, а просто да виждате и своите успехи и да можете да преценявате реално, когато има просто малки пречки по пътя към тях.

Прекарвате прекалено много време в социалните мрежи

Такива хора се сравняват с другите, притесняват се за това какво си мислят за тях, какви снимки да качат, за да се покажат в по-добра светлина. Хвалят се с вещи, дрехи, бижута, отбелязват се в лъскави заведения, споделят какво консумират и нямат търпение да получат лайкове и коментари, защото това ги прави уж щастливи. А много истински щастливи хора дори не влизат в профилите си с дни, защото животът им е зает с приятни емоции с ценни хора.

Не излизате от зоната си на комфорт

Ако стоим прекалено дълго в зоната си на комфорт, пропускаме много от това, което животът може да ни предложи. Скуката е неразделна спътница на нещастието. Не казваме, че трябва да зарежете всичко и да отидете да скачате с парашут или с бънджи след час, но от време на време пробвайте нови неща и не се придържайте само към рутината и навиците. Хапнете нещо различно за обяд. Купете си дреха в нетрадиционен за вас цвят. Слушайте различна от любимата си музика. И както се казва: правете всеки ден по нещо (дори да е малко), което ви плаши.

Притеснявате се за това какво мислят за тях останалите

Щастието ви не бива да бъде обвързано с чуждо одобрение. Ако е – имате проблем. Облекли сте по-екстравагантна рокля? Важното е да се чувствате добре в нея, а не какво ще кажат колегите ви.

Работите прекалено много

Хората, които работят прекалено много, се занемаряват. Всеки има нужда от ден, в който да се излежава и да прави само това, което му харесва. А и, както казват немците "Arbeit macht Spass" (Работата (трябва да) доставя удоволствие.)

Изолирате се

Прекарването на време с приятели и роднини е естествен източник на щастие. Нещастните хора имат навика да се изолират, да се затварят в себе си и така да капсулират себе си и ежедневието си в своите проблеми.

Не се възнаграждавате

Щастливите хора обичат да си подаряват ваканция, нова рокля, ден в спа център, парче торта, чаша хубаво вино. Нещастните хора не си позволяват такива глезотии. Както казват колегите ни от Men United, щастливите хора нямат плочки.

Продължаватe нещастните си връзки

Споменахме за зоната на комфорт. А много връзки се превръщат именно в инерция, навик и приемане на негативните черти на мъжа до вас. И тук се появява липсата на смелост да се разделите с него, въпреки че знаете, че вече не го обичате - просто ви е по-комфортно да не взимате решения и всичко да си е "постарому".

Не можете да прощавате

Обща черта на повечето нещастни хора е, че са злопаметни. Те таят злоба в сърцата си с години и не са способни просто да простят и да забравят. А замислете се колко е приятно усещането да простите на някой, който се е държал зле с вас или несъзнателно ви е нагрубил и обидил.

Четете още: Junk храните водят до депресия