Лятото по принцип не е сезонът на депресиите, поне ако не вярваме на Лана дел Рей. Но есента дойде с ниските си температури, мрачното настроение и изведнъж всичко стана по-минорно. Ето какви могат да са причините за такива емоции и как да се справите с тях.

Храната е важна не само за физическото ви здраве, а и за емоционалното такова. След изследване върху диетите и благосъстоянието на 80 000 души във Великобритания, учените установили, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци дневно, са в най-добро настроение.

Стоите в офиса по цял ден? Това може сериозно да допринесе за лошото ви настроение. Резултатите от различни изследвания показват, че хората с ниски нива на витамин D, който тялото ни си набавя основно от слънцето, по-често имат симптоми на депресия, отколкото онези, които прекарват повече време на открито. За щастие, това лесно може да се поправи с редовни разходки и прием на витамин D на хапчета.

Обезводняването може да доведе до умора, главоболие и лошо настроение. Препоръката за осем чаши вода на ден вече се смята за остаряла. Днес голяма част от медиците смятат, че мъжете трябва да пият 3.7 литра вода дневно, а жените - 2.7 литра. И това не включва други напитки, като чай, кафе и сокове. А през горещите месеци е абсолютно задължително да не минавате под споменатата граница.

Работохолиците не само са с по-разклатено здраве, но често и в по-лошо настроение. Изследванията показват, че хората, които работят повече от 50 часа на седмица, често са абонирани за депресията. Старайте се да не "носите работата си вкъщи" и да отделяте достатъчно време да разпускате след работно време.

Австрийски изследователи твърдят, че дългият престой в социалните мрежи има връзка с лошото ви настроение. Принципът е елементарен: на подсъзнателно ниво всички хора смятат, че прекараното време във Facebook е изгубено, а ако все пак прекарват много часове в социалните мрежи, се чувстват зле заради това. И именно този омагьосан кръг води в полето на лошото настроение.

Правилната поза по време на работа влияе не само на болките в кръста, но и на настроението ви. Според учените колкото по-често променяте позата си, толкова повече се подобрява настроението ви и се увеличава енергията ви. Със сигурност ви съветваме да се раздвижвате на всеки час за по няколко минути - направете си кафе, сипете си вода, вземете си нещо за хапване, измийте си лицето и т.н.

Смехът може действително да подобри паметта и да свали нивата на кортизол (хормона на стреса). Дори само една усмивка може да свърши работа. Ако се заобиколите със усмихнати, свежи и забавни хора, със сигурност и вашето настроение ще е по-позитивно.

За никого не е тайна, че умората може да превърне и най-очарователните личности в мърморковци и мрънкащи вечно недоволни темерути. Не е нужно да ви убеждаваме, че има връзка между недостатъчното количество сън и повишения стрес и раздразнителност. Ако пък не си доспивате в продължение на седмица, чувството за умствена умора, гняв и тъга може да се увеличи драстично. Припомняме, че според експертите възрастните се нуждаят от 7-9 часа сън. А нищо не ви пречи през уикенда да си спретнете и една кратка следобедна сиеста.

Едно пътуване сред природата наистина може да направи чудеса за вашето настроение. Проучване на списание Environmental Science & Technology показва, че хората, които са напуснали градските райони и са ги сменили със зелени пространства, макар и за кратко, са подобрили настроението и психическото си здраве дори за години напред. Замислете се за това и отделете ден от уикенда си за един импровизиран пикник с приятели и/или с любимия.

Четете още: Що е то професионален burnout