Кухнята е специално място - там се случват кулинарни магии, но и не по-малко интересни разговори. В офисната кухня обаче ситуацията и пrавилата са различни. И знаете колко е различно там спрямо кухнята в собствения ви дом. Затова и трябва да сме наясно с някои основни правила за това малко пространство.

Кухнята в офиса съвсем не е мястото, където е окей да обсъждате личните си истории и да ги споделяте с колеги. Освен това винаги има вероятност шефът ви да чуе колко дълга обедна почивка сте си направили, колко сте закъснели сутринта и как се измъквате половин час по-рано последните две седмици. А на клюките за колеги със сигурност не е добре никой да чува.

Ако някой реши да ви почерпи с вафлички, бисквитки или например ягоди, не си взимайте 5-6, а само една. По този начин не обиждате колегата, но пък и не изяждате голяма част от храната му. Пък и може да ви е почерпил само от учтивост.

Имайте предвид, че пространството в хладилника е наистина ограничено. Не носете по 4-5 кутии храна, защото така лишавате колегите си от възможността да се възползват от хладилника.

Не забравяйте в хладилника свои продукти и храни, които се развалят лесно. А ако все пак сте ги забравили и са се развалили, изхвърляйте ги своевременно. Никой не е длъжен да изхвърля вашите развалени продукти, нито пък да понася миризмата им. Не е и лоша идея ако забележите чужда очевидно развалена храна, да я изхвърлите - надали някой ще се обиди, че сте се отървали вместо него от вкисналото му се мляко, мухлясалия половин сандвич или разкапалите се плодове.

Не яжте от храната на другите. Може би това правило ви се струва излишно, но ще се изненадате колко често изчезва храна в големите офиси. Не се унижавайте по този начин, а отскочете до магазина, ако сте гладни.

Споделяйте с колегите млякото, сосовете и подправките. Да, това е различно. Можете да сипете малко мляко в кафето си или да посолите салатата си с чужда сол, ако сте питал притежателя им или ако пък има негласно споразумение между всички за това, че за тези продукти важи правилото "Всичко е общо". Не забравяйте обаче следващия път вие да купите от въпросния продукт (не е нужно да го казвате пред всички, защото излиза, че им го натяквате - просто взимайте от време на време и оставяйте на правилното място, за да могат другите да се възползват).

Ако водата в кафемашината свърши, допълнете я. Ако салфетките в пакета са свършили, извадете нов. Сипете захар в празната захарница. Това са малки жестове към колегите, дреболии са, но е прекрасно, когато някой ги направи, нали? Добре е този някой понякога да сте вие. Ще ви отнеме секунди или минута, но е нещо хубаво.

Четете още: Как да се справим след отпуск