Познавате това усещане, нали - знаете, че двамата във филма са актьори, но целувката помежду им е някак специална и за секунди забравяте, че всичко е "наужким". Тук сме ви събрали няколко филма, в които екранните герои достигат до такъв интимен момент, който помним дълго, след като филмът е приключил.

"Тетрадката" – Ноа и Али

"Тетрадката" е един от най-емоционалните филми през последните десетилетия и няма нужда от представяне. Ще припомним само, че в ролите са Райън Гослинг и Рейчъл МакАдъмс.

"Кажи нещо" - Лойд и Даян

Класическа драма на Камерън Кроу е от 1989 г., разказва историята на Лойд и Даян, които са от различни социални слоеве, но нищо не може да спре любовта им. Звучи като клише, нали? Но остава в историята като знаков за интимните отношения на големия екран.

"Отнесени от вихъра" - Рет и Скарлет

Може би най-голямата класика в романтичните филми, без да се превръща в сълзлива мелодрама. Кларк Гейбъл и Вивиан Лий правят най-запомнящите се в кариерите им роли в лентата по едноименния роман на Маргарет Мичъл.

"Казабланка" - Рик и Елза

Знаков филм, цитиран ужасно често (дори от Кустурица в "Черна котка, бял котарак") и то неслучайно. Главният герой Рик (в ролята: Хъмфри Богарт) трябва да избере между любовта си към бивша негова любовница Елза (Ингрид Бергман) или да помогне на мъжа ѝ да избяга и да продължи борбата против нацистите. Чернобялата лента получава три награди "Оскар" в категориите "Най-добър филм", "Най-добър режисьор" и "Най-добър сценарий".

"Американски прелести" - Лестър Бърнам и Анджела Хейс

Филм с пет Оскара и история за една лична трансформация: героят на Кевин Спейси има романтично увлечение към приятелка на дъщеря си и изведнъж се превръща от кротък семеен мъж на средна възраст в спортуващ, решителен и смел мъж, хванал съдбата в ръцете си. Няма да ви разкриваме повече, но ако не сте гледали филма, има поне една знакова целувка, а всичко останало никак не е за изпускане.

"Изгубени в превода" - Боб и Шарлот

Една екзистенциално-романтична история за невъзможната любов между семеен мъж на средна възраст и млада също семейна жена в Токио. Героите на Бил Мъри и Скарлет Йохансон се целуват веднъж, а какво ѝ казва той след това е обект на една от най-големите спекулации в съвременното кино.

"Планината Броукбек" - Енис и Джак

Нетрадиционна любовна история, която разбуни духовете не само в Холивуд - романс между двама мъже, каубои, чиято любов е споделена и не може да остане неразказана. Е, разказана е. От американската писателка, носител на "Пулицър", Ани Пру. Героите на Хийт Леджър и Джейк Джиленхол имат няколко интимни момента, които остават в историята на киното и показват, че за любовта граници няма.

"Блясъкът на чистия ум" - Джоел и Клементтайн

Случвало ли ви се е да искате да забравите завинаги някой свой бивш? Е, Клементайн (Кейт Уинслет) иска същото, а след това и бившият ѝ приятел Джоел (Джим Кери) взима това решение. Но какво би се случило, ако на двама човека "им е писано" да са заедно? Как какво - случват им се поне няколко незабравими целувки.

"Преди изгрева" - Джеси и Селин

Всъщност филмите са три - "Преди изгрев", "Преди залез" и "Преди полунощ". Историята за Джеси (Итън Хоук) и Селин (Джули Делфи) се случва на три части, с по 9 години между отделните части, а интересното е, че между самите филми има също по толкова години пауза. Виждаме запознанството, влюбването между двама непознати и техните срещи и докосвания в Австрия, Франция и Гърция. Една история за младата, зрялата и по-зрялата любов. Препоръчваме и трите и сме в очакване на четвърти филм.

"Мач Пойнт" – Нола и Крис

Това е един от най-нетрадиционните, но и най-успешни филми на Уди Алън. Очаквано, в центъра на събитията са лутания в междучовешките интимни отношения, но Скарлет Йохансон и Крис Уолтън ни показват много повече от няколко интимни момента помежду си - остават завинаги в умовете и емоционалната ни памет.

Четете още: Какво попречи на Мерилин Монро да бъде щастлива