Песента „Луцифер и Буда” на Сузанита бе свалена от YouTube вчера късно вечерта, съобщи Би Ти Ви, а днес продуцентът Томас Прайс директно обвини в кражба дъщерята на Орхан Мурад и нейния екип заради скандалния хит. Пред Би Ти Ви той бе категоричен, че в парчето се чуват мотиви от музикално изпълнение за последователите на бахайската вяра, записано през 1991 година. „Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали че подобна кражба ще им се размине“, казва продуцентът на оригиналната музикална творба Прайс, с когото разговаря Стоян Георгиев.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в YouTube, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в YouTube е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.

Оригиналната песен се казва Allahumma Ya Subuhun и е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра. В момента песента отново е достъпна в YouTube, но коментарите под нея са забранени. Авторите уверяват, че хитът не е краден.

Четете още: Не хулете Сузанита, какво е виновно детето...