Автор
Woman.bg

Годеницата на Фики наруши традициите (Видео)

Годежът на Фики и Гюлджан несъмнено е светското събитие на седмицата, сериозно отразено от повечето медии. В сянка обаче остана какво всъщност представляват ритуалите къна геджеси и даул чалдърмак, които двамата влюбени бяха слели в едно в сряда вечер на купона край Шумен. Като млади и свободолюбиви хора те не изпълниха дословно традиционните обреди на българските мюсюлмани в навечерието на сватбата и заложиха повече на танците, фойерверките и музиката. Обичаят повелява в навечерието на сватбата у момичето се прави къна геджеси, а у момчето – даул чалдърмак (прощалните моминска и ергенска вечер). Тържеството „къна” при момичето е прощаване с близки и другарки и е много важна част от сватбената обредност при българските мюсюлмани и в източния свят.

Бъдещата булка си избира шаблони с орнаменти за дланите, пръстите и глезените, нейните приятелки приготвят сместа на къната и започват да я рисуват, танцувайки и пеейки традиционни песни. В деня на сватбата останалата смес се раздава на всички присъстващи на тържеството за здраве и берекет.
Снимки от тържеството обаче показват, че ръцете и пръстите на Гюлджан не са къносани. Тя обаче спази друга традиция - във вечерта „къна“ бъдещата младоженка сменя няколко рокли. Така направи и годеницата на Фики, която се преоблече седем пъти. При една от смените на тоалета се забави, което даде повод на присъстващите да шушукат, че не се чувства добре, защото е бременна.
Сватбата на Гюлджан и Фики ще е на 11 октомври в софийски хотел, съобщи вестник „Монитор”.Вижте видео от празника в Шумен, който Стораро-младши качи на личната си страница във Фейсбук:

Четете още: Рускинята, която се съблече в църква