Много от нас се допитват до доверен приятел, който знаем, че няма да ни спести истината, дори и понякога тя да е болезнена. Но и често не можем да се справим с нея, защото се случва личните ни наблюдения и реалността да се разминават. Със сигурност ви се е случвало да чувате и неласкави думи за себе си, но трябва да умеете да ги отсявате, защото истината за всекиго е различна. Много е важно да се научим да приемаме критиката, за да можем да се изграждаме като пълноценни личности, можещи да взимат самостоятелно решенията си и да не зависят от чуждото одобрение. Как да приемаме критиката градивно и да не се нараняваме излишно?

Преди всичко, когато търсите мнението на друг човек, независимо кой е той и какво очаквате да чуете, задавайте въпроса си правилно, за да получите съответния отговор. Например въпросът: „Как изглеждам?“ може да бъде повод и за по-суров отговор, отколкото очаквате. Опитайте да конкретизирате въпроса си, за да може, ако получите критика, тя да бъде градивна. Колкото по-конкретен е въпросът, толкова повече отговорът ще бъде във ваша полза. Подходът ви към мнението на другите трябва да бъде същото и по други теми, не единствено за външния ви вид. Освен това твърде общите въпроси издават несигурност и колебания във вас, което не е във ваш плюс.



Когато получавате критика, направете всичко възможно да си я изясните и да бъдете сигурни, че разбирате казаното правилно. В противен случай тя няма да е полезна за вас, само ще ви огорчи, а никой не печели от това. Попитайте човека, който си е позволил да ви каже нещо негативно, какви са мотивите му и какво да промените в себе си. Но не злоупотребявайте, правете го, само ако сте сигурни, че въпросната личност мисли за доброто ви. И в никакъв случай въпросите ви не трябва да целят заяждане.

Изслушвайте внимателно критиката и не се чувствайте длъжни да се защитавате. Би трябвало да сте достатъчно убедени в себе си, за да не изпитвате потребност да се зотбранявате и оправдавате, когато сте сбъркали някъде или просто когато някой ви критикува. Никога не можем да бъдем удобни и приятни за всички и е време да се примирим с този факт. Просто поемаме дълбоко въздух и посрещаме критиката със спокойствие и разбиране. Може да е в наша полза.

Замислете се...кой ви критикува?



Преди да потърсите мнението на някого и особено когато се надявате да чуете нещо искрено и градивно, замислете се кого питате и защо. Дали това е човек, чието мнение наистина ви вълнува, или просто искате да си изпросите комплимент? Питайте въпроси единствено тези, които наистина означават нещо за вас. В противен случай ще се натоварите излишно.

След като сте сигурни, че човекът, който ви критикува е важен за вас и е спечелил уважението ви, се заслушайте внимателно в думите му. Дали това е градивна критика? Трябва ли наистина да се промените?

Бъдете благодарни на този, който ви критикува. Той ви помага в израстването ви като личност, не го забравяйте. Ако критиката е справедлива и градивна, то вие дължите много на човека, който си е позволил да ви я поднесе.

Четете още: Наръчник за щастие