Автор
Woman.bg

Съпругата на терориста от Лондон: Някой ден ще трябва да обясня на дъщеря ни какво е направил нейният татко

Един от тримата терористи, които убиха 8 човека и раниха 48 в Лондон, е бил омъжен за британка. Личната история на Рашид Редван и Шарийз О’Лиъри показва как серия от обстоятелства може да доведе до трагичен край.

През 2009 г. британските власти отказали убежище на Рашид, който тогава използвал името Рашид Елкхдар. Все пак той успял да остане на Острова, въпреки че бил арестуван в Шотландия в опит да пътува до Ирландия с фалшив паспорт. През 2012 г. мъжът се запознал с Шарлийз, която по същото време имала 9-годишна връзка с британец. Двамата заминали за Дъблин, където сключили брак. Малко след сватбата Рашид заминал за Мароко, а неговата съпруга се върнала в Лондон. Известно време след това тя го посетила в родината му и дори споделила, че Казабланка е едно от любимите й места. Междувременно Рашид прикривал истинската си същност, докато се опитвал да си осигури правото на достъп до Великобритания чрез нея.



О’Лиъри в деня на сватбата й


Въпреки че живеели разделени, властите в Ирландия сметнали, че бракът им е по любов, а не за осигуряване на жителство, въпреки че случаят бил разследван.

През 2014 г. Рашид кандидатствал за виза за Ирландия на основание на брака му с гражданин на европейския съюз. Година по-късно той я получил, а това му дало правото да пътува до Великобритания. Шарийз забременяла веднага щом двамата се преместили заедно в Дъблин през 2015 г. Бившият приятел на О’Лиъри - Филип Ноуелс, твърди, че тя е започнала връзката си с джихадиста, докато двамата все още са били заедно. Само 3 месеца след раздялата им тя сключила брак с него в Ирландия, където имала роднини. Ноуелс споделя, че това му се сторило изключително странно, тъй като по време на дългогодишната им връзка двамата никога не били пътували до Дъблин.



О’Лиъри позира пред кафене в Мароко, която носи името на съкращението на терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Сирия" или ISIS


Шарийз се разделила с Рашид в началото на тази година, след като той станал агресивен към нея и започнал да я бие. Джихадистът я карал на сила да приеме вярата му и искал тяхното момиченце Амина да живее по неговите закони. Той забранявал на дъщеричката си да гледа телевизия, за да не обърне сексуалните си наклонности.

О’Лиъри бе арестувана след терористичния акт, но след това бе освободена без да й бъдат повдигнати обвинения.



Четете още: Тя избегна атентата в Манчестър и загина в Лондон

Ето с какво изявление излезе тя пред медиите:

„Дълбоко съм шокирана и потресена от действията на моя бивш партньор, който уби и рани толкова много невинни хора.

Откакто разбрах, че Рашид е виновен затова, пролях много сълзи за хората, попаднали в този ужасен инцидент.

Двамата сме разделени от шест месеца. Имаме красива малка дъщеря, която през последните месеци бе единствената ни връзка и причина за контакт.

Мислите и усилията ми са насочени към моята дъщеря и си давам сметка, че един ден ще трябва да се опитам да й обясня защо татко й е направил това, което направи.

Искам да изясня, че без съмнение, осъждам неговите действия и не поддържам вярванията, които са го накарали да извърши това зверство“.