Автор
Антония Михайлова

Папа Франциск насърчи кърменето в църква

Папа Франциск призова жените спокойно да кърмят рожбите си в църква, без да се притесняват и да чувстват неудобство от този свещен акт.

Посланието си главата на Римокатолическата църква отправи по време на церемония по кръщаване в Сикстинската капела тази сутрин. Там той покръсти 28 деца, от които 15 момчета и 13 момичета – традиционен католически ритуал, посветен на кръщаването на Христос.

Думите му бяха реакция, предизвикана от плача на няколко бебета, очакващи своето кръщение. За да не се притесняват майките им, той настоятелно ги окуражи спокойно да нахранят децата си.

"Церемонията е дълга, а някой плаче, защото е гладен”, отбеляза Светият отец по време на службата. "Майки, не се страхувайте, накърмете рожбите си така, както Дева Мария е кърмила Исус”, добави още той.

Всичко, което трябва да знаем за кърменето

Аржентинският папа не за първи път отправя подобни насърчителни слова към майките кърмачки в църквата. Той е известен и със своята категорична подкрепа за кърменето на обществени места. Практика, на която за съжаление не се гледа с добро око от масата хора.

За жалост не са малко страните по света, в които кърменето на обществени места не се толерира особено добре от обществото, въпреки отчаяните опити на известни жени да се снимат на кориците на престижни издания, докато кърмят рожбите си. В тази връзка нека да си припомним какво се случи неотдавна и у нас, когато по най-груб и безапелационен начин бе изгонена майка, опитваща се да накърми своето плачещо бебе на пейка в софийски мол.

Заедно с тайнството на раждането и всички процеси, които го предхождат, кърменето е онзи дълбоко интимен, осветен от природата свещен акт, в който се осъществява най-съкровеното съприкосновение на душите между майката и детето. Акт, който дарява здраве, жизненост и сила на новороденото човече.