Ние хората сме интересни същества, защото сме устроени така, че никога да не сме напълно задоволени от живота си и постоянно да се стремим към по-високи цели.

Според един от най-уважаваните психолози в Харвард, Ейми Къди, причината по която повечето от нас не постигат високите си цели, е че се фокусираме единствено върху това да очакваме крайния резултат, вместо да се замислим над процеса на постигането му.

Ейми е експерт по поведенческа психология и има издадени книги на тази тема. Провела е множество проучвания, заради които днес може да ни отговори какво ни кара да се гордеем с постиженията си и какво ни кара да се срамуваме от провалите в миналото си.

Най-често разочарованието ни спохожда, защото си поставяме нереалистично високи цели или защото просто не ни бива в планирането, което също е липса на реална преценка.

„Повечето хора имат навика да си поставят огромни цели, които няма как да се осъществят за кратко време. Например: „Да отслабна с 20 кг“ или „Да намеря призванието в живтоа си“. Те изискват хиляди малки стъпки и между тях много неща могат да се объркат. Тоест, когато си поставяме много високи цели, които са далеч във времето, няма как да бъдем горди и щастливи със себе си дълго време. Наслаждавайте се повече на процеса, прегърнете всеки малък напредък и му се радвайте, защото той води до следващия и така се стига до големия успех.“ констатира Къди.

Най-добре е да планирате в краткосрочен план (примерно седмичен или месечен) така че целите ви да бъдат постижими и да се радвате на успехите си повече. И когато обръщате внимание на малките победи, ще бъдете много по-мотивирани да продължите. И дори, когато един ден покорите най-високата си цел, няма да осъзнаете как се е случило, защото пътят ви към нея е бил приятен и вдъхновяващ.