В петък папа Франциск посети нацисткия концлагер Аушвиц, за да се срещне с оцелелите, които помогнали на евреите да избягат от сигурна смърт и да почете загиналите.

Натъжен и разтревожен от случващото се днес, папата се помоли за всички пострадали, за всички, които са продължили живота си след жестокостта и поиска прошка с думите: "Господи, прости на хората за жестокостта им!“. Носейки бялата си роба, папа Франциск мина пеша през портата, върху която гласи надписът "Трудът те прави свободен!“

Той поздрави лично 11 оцелели, сред които били и 101-годишната Хелена Нивинска и Валентина Никодем, която помагала на бебетата, родени в затвора.

Папа Франциск поздрави и 25-те спасители от Холокоста, част от които била и Анна Бандо, която помагала на майка си в незаконното пренасяне на хляб. Той отиде и до Биркенау, където Адолф Хитлер е отговорен за избиването на повече от 1 милион невинни поляци, сред които имало и много евреи. Посещението на папата премина не само в поздравяване, но и в 2 часа тихи молитви и размисъл, затова и той изисквал "тиха, спокойна атмосфера, изпълнена със съчувствие и молитви“. Единствените думи, които Франциск написал при влизането си в книгата за посетители в концлагера били: "Господи, имай милост към хората си! Прости им за жестокостта!“.

По-късно той проговори развълнувано на тълпата, която се бе събрала под балкона на резиденцията, в която пренощувал:

"Колко много болка! Каква жестокост! Как е възможно ние, Божиите хора, да сме склонни да извършим подобни неща? Не искам да ви огорчавам, но не мога да скрия истината. Жестокостта съвсем не е приключила с Аушвиц и Биркенау. Дори и днес има хора, които биват измъчвани и избивани. Все още има страни, в които войните продължават.“

Папа Франциск е първият архиепископ, посетил Аушвиц, който не е живял в Европа, по време на Втората световна война. За разлика от него, предшествениците му, папа Йоан Павел II и папа Бенедикт XVI, които били младежи, по време на нацисткия режим, са преживяли тези събития и имали лични впечатления от нещастието на хората тогава.

Преди да започне да поздравява спасителите и оцелелите в концлагера, папа Франциск се молеше тихо в продължение на повече от 15 минути. След това занесе голяма горяща бял свещ до "Стената на смъртта“, където били екзекутирани затворниците в Аушвиц. Папа Франциск посети и подземните килии, където полският свещеник Максимилиан Колбе прекарал последните си дни, тъй като бил осъден еврейн.

Папа Франциск завърши речта си, изричайки въпроса, чийто отговор никога няма да научим:

"Къде е Бог, когато умират невинни хора в резултат на насилие, тероризъм и война?“