Преди няколко дни в австралийския сайт imgur.com млад мъж публикува трогателна снимка на сестра си като бебе, за да й честити 20-ия рожден ден.

Той споделя снимки в социалната мрежа под псевдонима MrKarter77. Всъщност фотографията на сестра му не е обикновена снимка на бебе, тя съдържа много емоционален заряд и дори тъга, тъй като момиченцето е родено 15 седмици по-рано от предвиденото и шансът й да оцелее бил едва 20%.

"Това е сестра ми, малко след като се роди. Тя се появи на бял свят 15 седмици по-рано, отколкото трябваше и шансовете й да оцелее бяха нищожни, не повече от 20%. Заради това прекара първите три месеца от живота си в инкубатор. Честит рожден ден, сестричке!“ написа под снимката любящият брат.

Единственият начин, по който семейството можело да се зарадва на новороденото момиченце е бил да я погалят, подавайки ръката си през отворите на инкубатора.

Снимката предизвика вълнение в много посетители в сайта, които написаха и емоционални коментари под нея. Тя е била видяна повече 150 хиляди пъти, едва за няколко дни, а в отговор на последователите, MrKarter77 сподели снимка на вече 20-годишната му сестра, която въпреки всички затруднения и изпитания, е оцеляла и днес е красива, млада, здрава и усмихната жена.

През последните десетилетия медицината определено бележи съществен напредък и вече шансовете за оцеляване при недоносените бебета са между 55% и 70%. А според The Telegraph преди 90-а година лекарите дори не биха се заели да спасяват бебе, родено преждевременно.