Знаете ли, че Финландия е призната за най-добрата в света страна за майките. Там държавата се грижи за бъдещите майки и им създава усещане за спокойствие и увереност.

От 20-те години на 20 в. се провеждат безплатни консултации за жени и деца. До 1944 година този тип консултиране е налице почти в цялата страна.

Да разгледаме 8 съвета, които дава Ривта Хурскайнен. Тя е акушер-гинеколог и работи в централната университетска болница в Хелзинки.

1. Упражнения

Залог за благополучна бременност! Упражненията гарантират добро самочувствие. Движете се всеки ден. Натоварването трябва да е редовно, за да можете да подготвите тялото за раждането.

2. Хранене

Ние сме това, което ядем. Спазвайте балансирана диета. Поддържайте менюто разнообразно и се старайте да съчетавате продуктите – избирайте зеленчуци, плодове, протеини, зърнени култури, млечни храни и др. През зимата приемайте витамин D. Ако не съумявате да консумирате достатъчно плодове и зеленчуци, купете си хранителни добавки с витамин С.

3. Лекарства

Задължително се консултирайте с лекаря си преди да вземате каквито и да било лекарства.

4. Алкохол

На бременните жени не се препоръчва употребата на алкохол.

5. Пушене

Доказано е, че цигарите вредят на здравето на бъдещото дете.

6. Секс

Тази тема често интересува бременните жени. Ще ви зарадваме. Сексът с партньора по принцип е разрешен до последните дни на бременността. Ако се боите от преждевременно раждане, винаги използвайте презерватив. Защо? Тъй като някои изследвания сочат, че попадането на сперма в женския организъм може да провокира съкращения на матката.

7. Пътешествия

Планирайте отпуските в средата на бременността. Не бива да летите със самолет през последния месец.

8. Разходки

Погрижете се всеки ден да се наслаждавате на поне 30-минутна разходка на свеж въздух.

Източник: Dete.bg