Остават броени дни до рождения ден на най-известната кралска особа в света – кралица Елизабет II, която официално е най-дълго царуващият монарх начело на Обединеното кралство.

Тя се възкача на престола едва на 25 години, но младостта ѝ не е пречка да управлява мъдро държавата и да си изгради име като един от най-далновидните управници в света. А само един поглед към кадрите, запечатали младата Лилибет, както са я наричали близките ѝ, с нейните хипнотизиращо сини очи и заразителна усмивка, красноречиво ще докажат на всеки защо Нейно Величество е определяна и за една от най-красивите кралски особи.

Вдъхновени от нейната вечна и неподражаема харизма, изготвихме класация на най-емблематичните и красиви принцеси и кралици - от настоящето и близкото минало.

Принцеса Грейс Кели

Начело на компилацията ни е една от най-известните актриси от Златния Холивуд, муза на великия Алфред Хичкок и еталон за изящество и класа – неподражаемата Грейс Кели.

Родена на 12 ноември 1929 година във Филаделфия, САЩ, Грейс Кели е истинско вдъхновение за хиляди момичета по света и до ден днешен и това е съвсем разбираемо. Тя е не само ослепително красива, но и невероятно талантлива – едва 25-годишна печели награда Оскар, и точно когато човек си мисли, че животът ѝ не може да бъде по-перфектен, Грейс се влюбва и омъжва за принца на Монако Рение Грималди III.

Двамата живеят в хармония и разбирателство, а като резултат от искрената им и чиста любов на бял свят се появяват трима наследници на короната, но за жалост идиличната приказка е брутално разбита през 1982 година, когато принцесата умира в автомобилна катастрофа.

Кралица Рания ал-Ясин

Настоящата кралица на Йордания е не просто една от най-красивите представителки на нежния пол в близкия Изток, но и е символ на прогреса на арабската жена и достоен ролеви модел

Съпругата на йорданския крал подкрепя организациите за защита на правата на човека, като самата тя създава програма за подпомагане на малтретирани деца и освен това активно се бори за правата на жените, като именно тя е един от най-върлите критици на т. нар. „убийства заради честта” – обичаи, мъжете да убиват роднини от женски пол, обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак.

Рания е и неуморен деятел за подобряване на образованието в Йордания, което едва ли би учудило някого, познаващ личността на кралицата. Все пак кой би разбирал нуждата от образование повече от една високо образована и модерна жена, каквато е самата ал-Ясин?

Преди да се омъжи за краля Рания блести с интелекта си като студент по Бизнес администрация в Американския университет в Кайро. След дипломирането си е на висока позиция в маркетинг отдела на голяма банка, а по-късно заема отговорна длъжност и в Apple.

Принцеса Даяна

Няма как да пропуснем Принцесата на народа както я наричаха –Даяна Спенсър – най-обичаната жена в Обединеното кралство.

Подобно и на другите кралски особи от днешния ни материал тя е не просто красавица, а достоен модел за подражание. Въпреки титлата, която получава след сватбата си с Чарлз, тя остава невероятно земна – известна е с решението си да осигури на децата си колкото може по-прост и обикновен живот. Даяна е против това, Уйлям и Хари да се възпитават в затворения свят на кралския дом и те започват да посещават детска градина и обикновено училище. По време на почивка Даяна позволява на момчетата да носят джинси, спортни панталони и тениски. Те ядат хамбургери и пуканки, ходят на кино и на места за развлечения, където принцовете чакат на опашка заедно с връстниците си.

Тя е и отдадена на благотворителност и хуманитарна дейност – бори се срещу използването на противопехотни мини, открива редица онкологични центрове по цял свят, основава фондации за помощ на болни и малтретирани. За нещастие обаче на Даяна така и не ѝ провървява в любовта – бракът ѝ с принца е белязан от неговите отношения с Камила Паркър-Боулс - "Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено", ще признае самата лейди Ди в едно интервю.

След тежък развод и няколко неуспешни връзки тя изглежда най-накрая е намерила любoвта в лицето на кинопродуцента Доди ал-Файед, син на египетския милиардер Мохамед ал-Файед. Но не й е писано да се радва дълго на това чувство. На 31 август 1997 тя загива, в Париж, в автомобилна катастрофа заедно с него и с шофьора им Анри Пол.