Автор
Woman.bg

Защо 2015-та беше важна за всички жени по света

По всички сутрешни блокове в момента се говори как 2015-та е била тежка година - заради бежанската криза и атентатите в Париж, които остават неизлечими следи.

Какво се случи обаче в нашия, така наречен "женски свят", с какво се отличи отиващата си вече година? Е, трябва да признаем, че след като прочетохме тези събития, вече сме сигурни в едно: от сега нататък жените са по-силната част от човечеството, устремени и благородни, нежни, прекрасни и... знаещи какво искат.

Ангела Меркел беше обявена за "Човек на годината" от престижното списание TIME

Това е първият път от 29 години насам, в който жена краси корицата на списание TIME като "човек на годината". Откъде да започнем: отварянето на германските граници за бежанците от Сирия, успешното управление на 4-тата по големите икономика в Света, както и финансовата стабилност, която държи Европейският съюз цял.

Жените гласуваха за първи път в Саудитска Арабия

Доскоро Саудитска Арабия беше единствената държава в света, която не позволяваше на жените да гласуват. През 2015-та обаче това се промени и 130 000 жени гласуваха и избраха 21 народни представители - жени.

Хилъри Клинтън се кандидатира за президент

Хилъри Клинтън е от онези величествени жени, на които всяка от нас иска да прилича в някакъв момент. Тя е силна, уверена и политически устремена и може би скоро ще се превърне в първият президент - жена на САЩ.

Узакониха еднополовите бракове в САЩ

Правото на всеки човек да избира с кого да бъде и каква да бъде неговата ориентация тази година беше узаконено в САЩ. Голяма крачка за иначе консервативните щати, която даде своето световно отражение и се заговори за хомосексуализма като нещо съвсем нормално в днешния 21-ви век.

Известните жени в полза на феминизма

Всичко започна с кампанията на актрисата Ема Уотсън HeForShe, която се бори за равенството между половете. Мъжете бяха въвлечени в това да се борят за правата на жените с няколко демоснтрации в различни страни, като това си е огромна крачка в световен мащаб. По статистика мъжете все още вземат по-високи заплати от жените и вероятността да бъдат взети на работа за определени длъжности е по-голяма.