Легендарната кукла Барби неведнъж е била критикувана заради пропорциите, в които е направена. Според неодобрителните коментари, тя създава на децата нереалистични представи за човешкото тяло.

Миналата година художникът Николай Лам създаде своя кукла с реалистични пропорции, която предизвика хиляди коментари в Интернет.

Четете още: Тялото на Барби vs тялото на модел

Явно темата продължава да го занимава, тъй като Лам изработи 19-годишна кукла с нормални за човешкото тяло пропорции. Любопитното към втория проект на Николай е, че новата му Барби за секунди може да се сдобие с всички несъвършенства на тийнейджърското тяло - акне, стрии и други кожни проблеми.

Тя дори може да бъде "татуирана". Как? С лепенки, които се съдържат в комплекта на куклата. По този начин Лам иска да научи децата, че не е нужно да се стремят към нереалистичните идеали, които им създават Барби и Кен и че това да си несъвършен е съвсем нормално.

"Исках да покажа, че средностатистическото също е красиво и не е нужно да се сравняваме с нереалистични стандарти за красота. Според мен Барби символизира точно това" - споделя Николай.

Четете още: Барби без грим

Николай създал клипче, в което показва своята кукла на деца от втори клас. По реакциите им можем да съдим, че новата кукла им допада доста повече и те дори могат да се идентифицират с нея.