Хората от древни времена съжителстват със създадените от тях скулптури.

Някои от статуите са свързани с толкова легенди и слухове, сякаш самите те са живи и се опитват да подгряват интереса към себе си. Сред шедьоврите на скулптурата има и доста странни експонати – например онези, които ще ви представим днес.

1. „Мечта“, Сент-Хелънс, Великобритания

Четете още: Експлозия от красота: Остров Аогашима

Авторът на това изваяние във вид на огромна бяла глава е известният испански художник Жауме Пленса. Скулптурата се казва „Мечта“, висока е около 20 метра и е издигната по молба на общинския съвет на британския град Сент-Хелънс през 2009 г.. Според представителя на града скулптурата „отразява мечтите на местното общество“.

Впрочем Жауме Пленса има и още една подобна скулптура, изобразяваща главата на момиче със затворени очи. Статуята е по-малка от британската и се намира на един от плажовете на Рио де Жанейро.

2. „Ядящият деца“, Берн, Швейцария

Четете още: 7 приказни изоставени замъка

Под това плашещо име се крие старинен фонтан, разположен в швейцарския град Берн. По някои данни скулптурата е създадена през ХVІ в., но все така не е известно кой я е издигнал и защо. Повечето хора са на мнение, че „Ядящият деца“ е бил изграден по случай някой карнавал, за да плаши малките деца.

3. „Ръката на пустинята, Атакама, Чили



Гигантските пръсти, сякаш пробиващи пясъка, за да освободят пътя на заровеното под него тяло (ако съдим по размера на ръката, под нея трябва да се крие цял великан), са създадени от чилийския скулптор Марио Ирарасабал. Марио е направил още два подобни монумента в САЩ и Уругвай.

4. „Тотем“, Льовен, Белгия



Монументът е издигнат в чест на 575-ата годишнина от основаването на Льовенския католически университет. Авторът на „Тотем“ е белгийският скулптор и художник Ян Фабр, според който нанизаният на почти 25-метрова игла гигантски бръмбар символизира „изследователския дух на университета и града“.

5. „Озимандис на равнините“, щата Тексас, САЩ



Тази странна скулптура във вид на два крака е била издигната в Тексас по желание на ексцентричния американски милионер Стенли Марш 3-ти (да, с арабска цифра – Стенли не харесва римските) през 1997 г.. Монументът носи дълбок философски смисъл – идеята за създаването му идва от стихотворението на един от най-великите английски поети на ХІХ в. Пърси Шели, озаглавено „Озимандис“. В творбата се разказва за това колко е безсмислено да се издигат паметници.

Шеговитата мемориална плоча на статуята гласи, че Шели е написал стихотворението точно на това място, след като е видял тези „руини“. Това разбира се не е истина, тъй като статуята е на по-малко от 20 години. „Озимандис“ е създаден от художника Лайтинг Макдаф. Неизвестни шегаджии са нарисували на краката и чорапи.

6. „Мама“ (фр. „Maman“), Отава, Онтарио (и не само)



Името навява мисли за умилително-прекрасна творба, например жена с дете на ръце. Но нали не сте забравили, че тук сме събрали само странни статуи?

Скулптурната композиция на Луиза Буржоа, известна американска скулпторка и художничка от френски произход, включва 9-метров бронзов паяк и 26 мраморни паешки яйца. Има цяла серия такива монументи, като първият от тях е издигнат през 1999 г. в британската галерия за съвременно изкуство Tate Museum of Modern Art.

„Тези паяци са посветени на майка ми. Мама беше тъкачка, семейството ни се занимаваше с шиене и реставрация на гоблени. Също като паяците мама беше много умна, винаги ми помагаше и ме пазеше, както и паяците помагат да се изтребят вредните насекоми. Майка ми беше най-добрият ми приятел“, споделя художничката.

7. „Мазингер Зет“, Мас дел Плата, Испания



Ако не знаете, „Мазингер Зет“ е популярен японски комикс и анимационен филм за бойни роботи. Серията бива открита още през 1972 г. благодарение на художника Го Нагаи. Комиксите са оказали огромно влияние на „Трансформерите“ и „Непобедимите рейнджъри“, както и на редица други филми, книги и сериали.

Почитатели на бойните роботи има по цял свят, включително и в испанска Каталония. В строящото се тогава селище Мас дел Плата през 1978 г. било издигнато 12-метрово изваяние (впрочем според комиксите роботът е висок 18 метра) на героя. При това селището останало недостроено поради недостиг на инвестиции, а „Мазингер Зет“ все така се извисява на мястото си, привличайки почитатели на манга от цял свят.

8. „Тараск“, Тараскон, Франция



Според легендата Тараск бил чудовищно същество – хибрид между мечка, дракон и костенурка. Преди векове чудовището тероризирало малкото село Нерлук, докато накрая милото и кротко селско момиче Марта не успяло да опитоми звяра и да го доведе в селото. Разбира се селяните веднага го убили. След това селото било кръстено на легендарното чудовище, а Марта била наречена Светицата.

В чест на тази легенда през 2005 г. скулпторът Паскал Демомон издига статуя, изобразяваща Тараск. Всяка година около „чудовището“ се провеждат празнични мероприятия, посветени на легендарния звяр.

9. „Омар Мики“, Бостън, щата Масачузетс, САЩ



Това много странно двуметрово творение на художничката Бриана Роулет е създадено в рамките на проект, финансиран от „The Walt Disney Company“. 75 художници са представили идеята си за знаменития анимационен герой, поставяйки негови изваяния в няколко американски града. При това скулптурите трябвало да отразяват характерни особености на населеното място.

Роулет явно не успяла да се сети за нищо, свързано с Бостън, освен морските дарове, поради което решила да направи хибрид между Мики Маус и омар.

10. „Прасогъска“ (или „Posankka“ на финландски), Турку, Финландия



Този оригинален монумент, представящ нещо между прасе и гъска, е проектиран от финландския художник Алвар Гулихсен. Статуята е създадена през 1999 г. и поначало е плувала по течението на река Аурайока. През 2001 г. е поставена на постамент край Университета на Турку. По думите на Алвар скулптурата символизира критичния подход към съвременното генно инженерство. Впрочем някои от местните жители смятат паметника за твърде предизвикателен.