Автор
Woman.bg

Когато чистите случайности се превръщат в легенда

Безспорно бисквитите с шоколадови парченца и чипсът са любими на жителите от Запада, но и по нашите родни ширини вкусотиите си имат свое почетно местенцe.

Лично ние бихме приготвили и бисквитките, и чипса у дома. Но преди да ви дадем рецептите, нека споделим интересни факти, които разбрахме за царицата на бисквитите и хрупкавия картоф.

Курабийките с шоколадови парченца били създадено от американката Рут Уийкфийлд, която първоначално възнамерявала да приготви какаови маслени басквити.



Оказало се, че какаото ѝ свършило и находчивата кулинарка начупила в тестото парченца шоколад с надеждата, че при печенето те ще се разтопят, ще оцветят и овкусят курабийките.

При печенето шоколадът обаче не се разтопил, а се превърнал в големи капки. След като сладките изстинали, се оказали украсени с твърди парченца шоколад.



Чипсът пък е измислен през 1853 година. В американски ресторант се появява клиент, който никога не бил доволен от пържените си картофки, тъй като не били достатъчно хрускави.

Накрая един от готвачите се ядосал, нарязал картофите съвсем тънко и направо ги изсушил във врящо олио. Това се превърнало в истинска сензация сред посетители и ресторантьори в околността, докато не се превръща в една от най-популярните храни в света.


Портокалови бисквитки с парченца шоколад

Рецептата е от блога на Ирина Купенска

400г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
200г меко масло
100г кафява захар
100г захар
2 големи или 3 малки яйца
кората от 2 портокала
2 супени лъжици портокалов сок
300г шоколад

Фурната се загрява на 180°C. Две-три големи тави се застилат с хартия за печене.

Брашното, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа.

Маслото и двата вида захар се разбиват до побеляване.

Добавят се яйцата, едно по едно, като се изчаква сместа да ги усвои напълно. Добавя се портокаловата кора и сок.

Накрая се добавя и брашното, на 2-3 пъти и се разбива на ниска степен, или на ръка.

Изсипва се шоколада и се разбърква добре, за да се разпредели равномерно в цялото тесто.

С помощта на малка чаена лъжица се загребва от сместа и се оформят топчета. Подреждат се на разстояние в тавата и с лек натиск се приплесктват.

Това помага за по-равномерното им изпичане. Имайте предвид, че бисквитите увеличават обема си поне двойно, така че оставете достатъчно разстояние между тях, както и не ги правете прекалено големи.

Бисквитите се пекат в предварително загрятата фурна за не повече от 10-12 минути. Това е много важно, защото ако ги препечете, ще станат сухи и хрупкави.

След като са готови, се прехвърлят върху метална скара, до пълното им охлаждане.

А ето и рецепта за домашен чипс