Какво се случва с едно семейство, когато неочаквано получава възможност да сбъдне всички свои желания и да осъществи мечтите си?

Университетският преподавател Алън Стренд е глава на скромно, но сплотено семейство. Съпругата му е учителка по пиано, синът му – музикант, по-голямата му дъщеря е компютърен специалист с амбициозни планове за бъдещето, а малката е запалена тенисистка. Една нощ именно тя спасява от обир влиятелния адвокат Ръсел Хейзън. Отчужден от близките си, той е впечатлен от задружното семейство. За да изрази своята голяма благодарност Хейзън използва влиянието си и им осигурява средства и възможности, за които дори не са смеели да мечтаят. Възползвайки се от шансовете за професионално развитие, всяко едно от децата на Странд поема по своя път. Но щедрите жестове на Ръсел Хейзън отприщват след себе си събития, за които никой не е подготвен.

Изключително фино Ъруин Шоу улавя специфичната динамика на отношенията в едно семейство – топлотата, малките тайни, всекидневните ритуали. С освежаваща откровеност показва болките и триумфите на това да бъдеш родител, тръпката и стремежа да осъществяваш амбициите си, но и последствията от твърде лесно изпълнените желания.

За автора:

Ъруин Гилбърт Шамфоров, известен като Ъруин Шоу, е американски писател – автор на драматургия, романи и разкази. Творбите му са продадени в над 14 млн. копия. Едно от най-емблематичните му заглавия е „Младите лъвове“, издадено през 1948 г.

Шоу е роден на 27.02.1913 г. в Бронкс, Ню Йорк – дете на руски евреи. Неговият по-малък брат Дейвид Шоу (починал през 2007 г.) е именит холивудски продуцент. Малко след раждането на малкия Ъруин, семейството се мести в Бруклин. По-късно, когато влиза в Бруклинския колеж, той променя фамилното си име. Завършва Теория на изкуствата през 1934 г.

Едва двайсет и еднагодишен той започва да пише сценарии за радиопредавания. Работил е за радиопиесите по комиксите „Дик Трейси“, /The Gumps/ и др. Първата си пиеса Шоу публикува през 1936 г. През годините той пише сценариите за редици филми, придобили широка популярност.

От брака си с Мериан Едуордс има син – Адам Шоу, роден през 1950 г., който наследява професията на баща си, като работи за различни списания, включително научнопопулярни.

Първия си роман „Младите лъвове“ Шоу публикува през 1949 г. Вдъхновение за сюжета получава от преживяванията си в Европа по време на Втората световна война.

„Хляб по водите“, който излиза през 1981 г., е един от последните романи на автора. Той умира три години по-късно в Давос, Швейцария, след тежко боледуване.

Книга: "Хляб по водите"
Автор: Ъруин Шоу
Издателство: ЕРА