Автор
Woman.bg

Капаните, които сами си поставяме по време на диета

Някои от диетичните навици, които се опитваме да си поставим като цел са напълно излишни и понякога дори вредни. Ето кои от тях посочват колегите от figurata.com.

Не яжте само салати

Мислите, че като хапвате само сурови зеленчуци, ще намалите теглото си много по – бързо? По-скоро не!

По време на диета трябва да заложите на хранителното и вкусовото разнообразие. Скучният и едностранчив хранителен прием провокира само атаки на вълчи глад. По възможност изпробвайте различни нови диетични рецепти и обилно овкусявайте ястията с пресни подправки (така ще избегнеш прекаляването със солта).

Няма забранени и разрешени храни

Можете да си позволите изкушаващи храни като пица и шоколад по време на диета.

Трябва да сте реалисти - щом обичате толкова много пица, е почти невъзможно да се откажете от нея за цял живот. По – добре се придържайте към правилото 80:20 (ако 80% от продуктите, които консумирате по време на диета, са пресни, бедни на мазнини и пълноценни, останалите 20% могат да включват и някои лакомства, без които просто не можете).

Не се награждавайте с парче сметанова торта

Постигнали сте задоволителни резултати по отношение на теглото и решавате да си позволите за награда нещо по – вкусничко? Ако автоматично ви хрумне да излапате парче сметанова торта, не бързайте с реализацията на тази идея.

Обмислeте други, „по – нискокалорични” възможности за самонаграждаване. А защо пък трябва да се поощрявате с храна? Да си купите интересна книга, да отидете на кино или да посетите козметичния салон са много подходящи алтернативи.

Не спирайте да се движите

Движението е и си остава най – подходящото „подкрепление” за една диета. Дали се разхождате, плувате или карате колело – физическото натоварване регулира апетита в правилна посока и ви кара да усещате тялото си по – гъвкаво и тонизирано.

След физическа активност обмяната на веществата остава повишена още за известно време, дори и да прекарате остатъка от времето си в покой пред телевизора.

Не игнорирайте чувствата си

Ако до този момент си прекалявали с храната, сигурно си имали причина за това. Стресът, ядовете, мъката, скуката и яростта принуждават много от нас да реагират малко или много с неконтролирано хранене. Не подценявайте силата на тези емоции и се заемете най – отговорно да ги изгоните от живота си. Наблюдавайте се и се опитайте да разберете кои точно чувства разпалват у вас желание да посегнете към пакетчето чипс или вафла. И се помъчете да ги потушавате, като си поставите за цел да подхождате на 100% разумно към ситуациите, които ги пораждат.