Автор
Woman.bg

Малките братчета и сестричета вдигат кръвното на по-големите

Ако смятате, че детето ви преувеличава, когато се оплаква, че малкото му братче или сестриче го вбесява, може би трябва да проявите малко повече разбиране. Учени установиха, че големите деца страдат от по-високо кръвно налягане, когато имат по-малък брат или сестра.

По-малкият брат увеличава кръвното налягане с от 3% до 5,9%, а по-малката сестра - с 3,8%. Американски учени изследвали кръвното налягане сред 374 възрастни от близо 200 семейства, живеещи в амазонски селища в Боливия, предаде БГНЕС.

Те установили, че редът на раждане на децата, броят им, възрастта и полът се свързват с разпределението на ресурсите на родителите между децата и следователно имат отношение към щастието им. В голямо семейство броят на малките братя оказва влияние върху кръвното налягане на отделните членове.

Но с напредването на възрастта, последиците върху кръвното налягане от по-малкия брат или сестра намаляват, съобщават авторите на изследването от университета Брандайс в Масачузетс. По-високото кръвно налягане е свързано с повишаване на сърдечно-съдовите заболявания и увеличен риск от сърдечен удар.