Редовната консумация на кетчуп спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учени от университета в Оулу провели експеримент с участието на 20 души. Доброволците били разделени в две групи, едната от които прибавяли доматения сос към храната, а другата не.

След три седмици експертите сравнили здравословното състояние на хората.

Резултатите показват, че редовната употреба на кетчуп в първата група намалил нивото на холестерол с 6%. Порцията, която тази група приемала на ден била 30 грама кетчуп.

Според експертите полезните свойства на кетчупа се крият в доматите. Те съдържат ликопен, активна съставка, която има положителни свойства, съобщава БГНЕС.

Кардиолозите препоръчват на пациентите си да консумират редовно домати, а също и кетчуп като сос за някои храни. Ако предпочитате пресните домати, препоръчваната дневна доза е две чаши на ден.