Търсите чудодейна диетична храна? Уви, такава няма да намерите, защото просто не съществува.

“Ако приемате повече калории, отколкото изразходвате, теглото ви ще се покачва” – казва Дейвид Кац от Изследователския център за превенция към Йейл, намиращ се в Дерби, Кънектикът. „Това е прост факт от биологията и няма начин нито някакъв млечен шейк, нито сьомга биха ви спасили от тази съдба, казва още ученият. Има обаче някои малко известни храни, от които със сигурност се вталяваме, без даже да го подозираме. Ето и Топ 5 на ”свръхсекретните” храни, които ни правят по-слаби:

Карфиол

Когато се опитвате да отслабнете, зеленчуците, които не съдържат нишесте като карфиола, са страхотен избор, тъй като можете да ги консумирате в неограничени количества, обясняват диетолозите. Освен това карфиолът е и много полезен, тъй като съдържа хранителният елемент сулфорафан, който се използва при борба с рака, както и фолиева киселина и витамин C, които помагат за свалянето на излишните килограми.

Магданоз


Всички, които не обичат магданоз в салатата, трябва да преосмислят този свой вкусов навик – оказва се, че зелената подправка освен много полезна е и сред тайните храни, които ни вталяват. Богат на витамин Ц и фолиева киселина, магданозът предпазва от уринални инфекции и облекчава симптомите при пред менструалния синдром.

Фъстъци

Невероятно но факт – въпреки че доскоро фъстъците се смятаха за враг на талията, те всъщност могат да ни помогнат в борбата с излишните килограми.

Изследователи от Университета Пардю откриха, че хората, които често хапват фъстъци, са склонни да ядат по-малко през остатъка от деня и по-лесно поддържат теглото си, дори и да им е позволено да изядат колкото си фъстъци поискат.

Булгур

Храните, богати на фибри, са бърз начин да се нахраните, а качественият булгур е и лесен за приготвяне. Той е чудесен заместител на белия ориз и макаронените изделия, които са с ниско съдържание на фибри и са много обработени. Фибрите помагат за забавяне на отделянето на инсулин, за да не се стига до скок на кръвната захар, което се получава при приемане на въглехидрати с ниско съдържание на фибри като ориз и паста, обясняват специалистите. Освен всички тези ползи от фибрите има и още: в тях се съдържат желязо и витамините Е и B6.

Домати


Доматите, най-масовият летен зеленчук, са сред най-полезните за талията ни. В салата, супа или на сок – те не губят ценните си качества. В червените зеленчуци има високо съдържание на витамин С, А, калий и желязо, което ги прави особено полезни за кръвта и кръвообращението.

Източник: novinar.bg