„Топла царррревичка, моля!!” Не, за съжаление не се намираме на някой плаж, но сме много добре запознати с предлагането на варената, топла царевичка по българското черноморие. Освен вкусна, царевицата е и изключително полезна!

Редовното ядене на царевица набавя на човешкия организъм всички необходими витамини. Кукурузът защитава сърцето от различни болести, включително диабет.

Хората, които ядат царевица всеки ден си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при правилна и здравословна диета.

Царевицата е богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества и намалява риска от сърдечни заболявания.

Царевицата цъфти в края на лятото, а плодовете узравят през септември и началото на октомври. Въпреки това замразената царевица не губи полезните си качества.

* Царевичното олио се използва при лечение на нарушена обмяна на веществата, както и за борба с излишния холестерол.

* Царевицата е полезна при мускулна дистрофия, може да компенсира липсата на телесно тегло, без да причинява вреда на организма.

* Царевицата се използва както в медицината, така и в козметиката. Тя укрепва ноктите, зъбите и косата.

* Царевичното брашно почиства добре лицето, като премахва не само омазняването и замърсяването, но и мъртвите клетки.

Ето и примерна маска за мазна, замърсена кожа:

1 с.л. царевично брашно се смесва с 1 белтък, нанесете на кожата, оставете да изсъхнат, внимателно изтрийте със салфетка и се измива вода със стайна температура.

Няма друго културно растение у нас, от което да се добиват толкова много продукти, както от царевицата.



Всеизвестни са прекрасните вкусови качества на варената царевица и белите пуканки. От царевичното брашно се приготвя хляб и каша, наречена качамак или мамалига.

Шепа царевичен корнфлейкс, изяден сутрин с мляко (без захар), или порция царевична каша два пъти през седмицата може да изиграе важна роля в профилактиката на раковите заболявания.