Става въпрос за това да си платите, за да бъдете държани насила далеч от разсейващите изкушения на интернет и социалните мрежи, така че да можете да поработите и да се концентрирате.

Така наречените „приложения за продуктивност" са идея и дело на Фред Стюцман, изследовател на социалните медии към Университета Карнеги Мелън, научаваме от spisanie8.bg.

Засега програмите са две: след инсталиране Freedom („Свобода") блокира изцяло възможността да се свържете с интернет за определен от вас период от време, като единственият начин да я надхитрите е като рестартирате компютъра си; Anti-Social („Антисоциален") действа на същия принцип, само че заключва за вас само разсейващи уебсайтове като социалните мрежи и тези за видеосподеляне.



Стюцман споделя, че идеята му е хрумва когато сам за себе си започва да усеща колко трудно се откъсва от изкушенията на интернет и как те изяждат времето му за работа.

Решава да направи нещо, с което да превърне компютъра си в пишеща машина и нищо друго. Така се ражда Freedom и авторът й я качва в мрежата.

Първоначално много хора заявяват, че идеята е ужасна и подобно творение е знак, че обществото ни действително е изгубило контрола над себе си.

Но други хора виждат практичната страна на тази програма и започват да я използват – до момента вече 300 хиляди души са свалили Freedom и още 125 хиляди – Anti-Social.