Автор
Woman.bg

Преждевременно остаряване. Как да го избегнем?

Най-лесният начин да обидите една жена е да й кажете, че изглежда по-възрастна, отколкото е.

Всяка една дама на възраст над 25 години винаги иска да изглежда по-млада и вътрешно (а понякога и открито) се радва, когато я взимат за студентка или й искат документи при закупуване на алкохол. Жените приемат много сериозно проблемите на възрастта и остаряването и затова световната „разкрасяваща“ индустрия продължава да изкарва милиарди от подмладяващи процедури – пластични операции, инжекции „ботокс“ и др.

Но това, което ни състарява, не са изживените години, а вредните ни навици, начинът ни на живот и състоянието на душата ни. Съгласете се, че има 35-годишни жени, които с лекота засенчват 20-годишни, както и момичета, които на 25 години вече изглеждат на 40. По принцип свързаните с възрастта промени стават видими чак след 25-30 годишна възраст, но можете да се състарите и много по-рано.

Затова днес ви предлагаме списък от изцяло вредни съвети, с чиято помощ на 30 години най-вероятно ще изглеждате като на 45 – както психологически, така и физически. Спазвайте съветите „наопаки“ и ще запазите свежия си младежки вид до преклонна възраст.

Преждевременно остаряване – негативни мисли

1. Мислете си по-често за възрастта си



Постоянната загриженост за интересния образ променя изражението на лицето, а дълбоките философско-страдалчески бръчки придават на жената неповторим чар. Околните веднага забелязват, че тя е преживяла много трудности и е готова да изтърпи още 40-50 години със стиснати зъби.

Впрочем има и още едно прекрасно средство за бързо състаряване – винаги се опитвайте да отговаряте на представите на околните за това как трябва да изглеждате за възрастта си. Ако работите в екип от жени или често влизате в женски форуми, вече сте наясно какъв трябва да е видът ви на възраст от 30-40-50-60 години. На 40 например е прието да смените стилните високи токчета с удобни „отговарящи на възрастта ви“ обувки с плоска подметка и да облечете безформено черно палто – последвайте примера на мнозинството.

2. Мислите, че каквото и да си наумите, вече ви е късно за това



Да се пробват нови неща е уместно на младини, пък ако сте вече на (попълнете нужната цифра) години, по-добре ще е да се отпуснете и кротко да си доживеете живота, без да си давате излишен зор.

„Какви спортове? Какво яздене? Та аз съм на 45 години, спортуването е опасно на такава възраст“, заявява дама, изглеждаща поне на 50 – с безцветна кожа, помръкнали очи и прегърбена стойка. Когато обаче дъщеря й все пак успява да я убеди да пробва, месец по-късно тази „възрастна госпожа“ става просто неузнаваема! Най-интересното е, че след тази малка стъпка тя променя напълно и начина си на живот – намира си по-високо платена работа, нови приятели и започва да живее, вместо да преживява.

Така че ако решите да се състарите без време, непременно сложете кръст на всичките си нови идеи и започнете да се готвите за пенсия.

3. Оплаквате се от живота



Това ще ви помогне не само да отвратите хората от себе си, но и да изглеждате много по-възрастни. Някои казват: „Виждаш ли, момичето ми, животът след 30-те е доста тегаво и тъжно занимание, така че скоро ще спреш да се усмихваш“. След това описват в подробности всичко, което не харесват в този живот, в тази страна и на тази планета. С подобни разговори ще намерите безусловната подкрепа на чакащите на опашка при личния ви лекар пенсионерки, дори ако сте едва 75-и набор.

Учените впрочем потвърждават, че вечно недоволните и постоянно оплакващи се хора изглеждат много по-възрастни и дори физически остаряват по-рано. Така че възползвайте се от този съвет – само оплакването ще ви накара да изглеждате с 5-10 години по-стари.

Очаквайте продължение