Децата предпочитат сладкото заради вкуса на кърмата. Възможно е при захранването да откажат зеленчуците, но пък да харесват плодовете. Всъщност, при много от нас предпочитанията към сладкото се запазват за цял живот.

Най-добър апетит обикновено децата имат сутрин
. Той постепенно спада до вечерта. Затова недейте да насилвате детето, ако не иска да вечеря. Освен това специлистите съветват последното хранене да е поне два часа преди лягане, за да има време детското стомахте да преработи храната.

Въпреки че доматите са много полезни, те не бива да се дават на деца под една годинка термично преработени. По време на награвяне те стават силно киселинни и е възможно да причинят сериозен дискомфорт на малките коремчета.

В Русия се практикува педагогическо захранване. Бебето винаги се поставя в близост до масата на възрастните и от най-ранна възраст наблюдава този процес. Когато навърши шест месеца, му се предлага от общата храна, а не специално приготвена за него.



Децата харесват повече опаковката, отколкото храната. Затова не се ядосвайте, когато в кошницата за пазаруване постъпват само продукти с анимационни герои. Все пак детето ви не може да чете етикета или да преброи Е-тата. Същото се отнася и за приготвената вкъщи храна - ако върху сандвича има морков, но изрязан във формата на зайче, вероятността детето да го изяде рязко нараства. Източник: dete.bg