Автор
Woman.bg

Tarte Tatin... Или когато от грешките се раждат шедьоври

Един от най-популярните френски десерти Тарт Татен (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin).

Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел. Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани, която не се славила с голям ум – готвачка.

Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт Татен.

Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, чудовищно много работа. Тя оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа.

Сетила се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите. След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела Татен за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин.

След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню.

Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант Максим. Така и Тарт Татен станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци.

Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт Татен. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове.



Необходими продукти за масленото тесто:

125 гр. много студено масло
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. ледена вода
щипка сол
1 суп. л. захар

Продукти за плънката:

4 ябълки
1/2 ч. ч. захар
125 гр. масло

Начин на приготвяне на тестото:

Брашното се пресява заедно със солта и се смесва с нарязаното на кубчета студено масло в кухненския робот. Сместа се прави на трохи, добавя се водата и много бързо се замесва тесто. Не се меси много, за да не се разтопи маслото - иначе тестото няма да е така нежно и топящо се в устата. Добре е по време на месенето, ръцете да се охлаждат в купа със студена вода или кубчета лед, след което се подсушават и се продължава месенето. Готовото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника, за да се охлади, да се стегне и глутена да се свърже.

Приготвяне на плънката:

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на по-дебели резенчета.

Маслото се разтопява и се излива в тавата, в която ще се пече сладкиша, като се обливат добре и стените й. Ябълките се подреждат по цялото дъно, поръсват се със захарта и тавата се поставя в загрята фурна да се карамелизират.

Тестото се разточва на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. То се навива на точилката и се пренася върху ябълките в тавата, като краищата му се подгъват на вътре.

Готовият тарт се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин. докато се зачерви. Изважда се и се охлажда леко. Тавата се захлупва с чиния, по-голяма от диаметъра на тавата и много внимателно се обръща в чинията. Ако някое парченце от ябълките се е разместило, се връща на мястото му. Сладкишът се сервира топъл, по желание придружен със сладолед.