Вчера (5 октомври) е починал съоснователят и бивш изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, съобщава Reuters.

Стив Джобс е на 56 години и кончината му идва след дългогодишната му битка с рядка форма на рак на панкреаса.

"Блясъкът, страстта и енергията на Стив бяха източник на неизброими иновации, които обогатяват и подобряват живота ни. Светът става неизмеримо по-добър благодарение на Стив," се казва в декларация на Apple, в която компанията съобщи, че е починал.

В съболезнователната си декларация президентът на САЩ Барак Обама описа Джобс като велик американски новатор, пишат от inews.bg

"Стив бе сред най-великите американски новатори - достатъчно смел, за да мисли различно, достатъчно дързък, за да вярва, че може да промени света и достатъчно талантлив, за да го стори", подчерта Обама.



Съоснователят и председател на Microsoft Бил Гейтс каза за дългогодишния си конкурент и приятел: "В света рядко може да се срещне човек с толкова дълбоко влияние, каквото упражняваше Стив, ефектът от което ще се усеща от много поколения наред. За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това е безумно голяма чест."

Стив Джобс се оттегли в края на август като изпълнителен директор на най-голямата технологична корпорация в света и предаде управлението й на Тим Кук.

Той бе смятан за сърцето и душата на Apple, която съперничи на Exxon Mobil като най-високо котиращата се компания в САЩ.

Джобс основава компанията през 1976 г. заедно със Стив Возняк и Роналд Уейн. Той изиграва ключова роля за революцията на персоналните компютри. Стив Джобс е отстранен от Apple през 1985 г., което води до западане на компанията.

Нещата се обръщат и тръгват отново нагоре, едва когато той е убеден да се върне в технологичния гигант през 1996 г. Джобс представя през 2001 г. музикалния плейър iPod, като по този начин полага основите за излизането през 2007 г. на iPhone и през 2010 г. на iPad.