Ражданията на тризнаци след ин витро се увеличават непрекъснато, съобщи доц. Асен Николов от “Майчин дом”. Такава бременност обаче е рискова за бебетата, които по правило се раждат недоносени.

Бременните с тризнаци раждат обикновено в “Майчин дом” или “Шейново”, където има специалисти по неонатология, пише novini.bg.

По принцип не би трябвало да се въвеждат три ембриона, а ако това стане, на по-късен етап следва да се редуцират до два, смята доц. Николов. След като се появят наведнъж, три или дори само две бебета, те не могат да се сравняват с нормално родените нито по тегло, нито по доносеност, смята специалистът.

Голям е рискът бременните с три плода да направят аборт. През 2010 г. в “Майчин дом” са се родили 21 тройки бебета, а 11 бременни са пометнали. Но всъщност никой в страната не прави реална статистика колко са абортите при многоплодни бременности след ин витро.

При такова спешно състояние жените постъпват в най-близките АГ отделения, които нямат задължение да подават и обобщават информация.



Три плода в утробата се получават, защото специалистите в ин витро центровете искат да се застраховат срещу неуспех и въвеждат повече ембриони, призна все пак д-р Йосиф Димитров, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Клиниките работят по стандарти.

“Над 3 ембриона рядко се слагат, това се прави главно при жени над 40 г., където шансовете са нищожни да се стигне до бременност. Така или иначе, многоплодната бременност е рискова, нашата цел е тя да бъде избегната. При нас не е самоцел да се получи многоплодна бременност, но така или иначе, когато се вкарват повече ембриони, има шанс да останат. Има техническа възможност да се редуцират по-късно, но само със съгласие на жената”, добави д-р Димитров.

Имало критерии, по които се избира дали даден ембрион е по-жизнеспособен или не, когато се стигне до редукция. Отскоро промени в наредбата, с която държавата финансира изкуственото оплождане, изискват и поне 20% успеваемост на тези клиники. Не е ясно дали гоненето на успеваемост е една от причините за ръста на многоплодните бременности.

Само една жена с тризнаци от всички, минали през последните няколко години в “Шейново”, ги е заченала по естествен път, съобщи д-р Иван Костов, директор на АГ болницата. При нея случаят бил особено интересен от медицинска гледна точка. В “Шейново” открили, че жената е с напреднала цироза с неизяснена причина.

Проследили бременността, но за самото раждане в началото на лятото я изпратили във ВМА. За щастие, всичко приключило благополучно. И майката, и бебетата, които се родили по над 1 кг, са добре.

“Бременността натоварва още повече черния дроб, защото тогава жената има по-голям обем кръв”, поясни д-р Костов. За тази жена са правени консилиуми с различни специалисти - гастроентеролози, коремни хирурзи и др.

Тризнаците в “Шейново” през последните години също се увеличават. През 2009 г. в “Шейново” са се родили 77 пъти близнаци и 3 пъти тризнаци. През 2010 г. е имало 89 пъти близнаци и 4 пъти тризнаци, а за 2011 г. до септември майките с тризнаци са 3, а с близнаци 76.

Реално има ръст, защото от 2010 г. досега има спад в ражданията с около 10%, каза д-р Костов. “При нас идват за проследяване и раждане жени от всички водещи ин витро клиники в страната, затова мога да потвърдя, че оттам са почти всички многоплодни бременности”, допълни той.

В природата два и повече плода се срещали изключително рядко. Източник: dete.bg