Сладко изкушение с шоколад, карамел и сметана.

Необходими продукти за 12 порции:

320 г краве масло
225 г брашно
300 г кафява захар
3 яйца
1 1/2 ч.л бакпулвер
85 г какао на прах
225 г заквасена сметана
300 г течна сметана
5 с.л карамелен сос (топинг)
25 г шоколад с аромат на карамел, ситно настърган



Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намажете с масло 2 разглобяеми форми за кейк с диаметър 23 см и ги застелете с хартия за печене.

Разбийте маслото със захарта и добавете яйцата едно по едно, като разбивате постоянно. Сложете бакпулвера, какаото и 1/3 от брашното. Разбъркайте и прибавете половината сметана.

Разбъркайте до хомогенизиране. Разпределете сместа във формите и загладете повърхността й.

2. Изпечете блатовете за 30 мин. Оставете ги да изстинат във формите за 5 мин, извадете ги и ги охладете върху решетки.

3. Малко преди поднасяне разбийте сметаната с 2 с.л. от карамеления сос на твърда пяна. Поставете единия блат върху плато, намажете го с половината от получения крем и полейте с останалия карамелен сос. Поставете отгоре втория блат и намажете с крем.

Поръсете с шоколад и приберете в хладилника до поднасянето. Източник: goodfood.bg