Автор
Woman.bg

Рулца от тиквички със сирене Рикота - вкусно и без печене! (+ видео урок)

Хапва ви се нещо вкусно, но не ви се седи пред печката? Пригответе си тези рулца от мариновани тиквички със сирене Рикота и се насладете на топлото време с чаша бяло вино в ръка...

Необходими продукти:

4 тиквички с отрязани краища
около 3-4 супени лъжици зехтин (за овкусяване)
около 3-4 супени лъжици оцет Балсамико (за овкусяване)
250 грама сирене Рикота (може Крема сирене, Филаделфия или Дунавя)
прясно изстискан лимонов сок
шепа пресни листа босилек, нарязани на ситно
50 грама кедрови ядки, препечени*
черен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Нарежете тиквичките по дължина (на много тънко) - ще ви трябват около 24 дълги ивици. Поръсете малко зехтин и оцет върху 2 големи чинии (или тавички) и наредете тиквичките в тях, като се стараете да не се припокриват. Поръсете ги и отгоре със зехтин и оцет, след което ги покрийте и ги оставете да се мариноват в хладилника за не по-малко от 20 минути. Престоят им в хладилника да не е повече от 6 часа.

2. Смесете сиренето с лимоновия сок и малко зехтин, добавете босилека и кедровите ядки*. Поставете 1 ч.л. от сместа върху единия край на нарязаната на лентичка тиквичка (не в самия край, а на около 1-2 см по-навътре) и навийте на рулце. Направете това с всички тиквички. (Ако рулцата ви се развиват, може да ги промушите с клечки за зъби). Подредете готовите рулца изправени в чиния и по желание можете да поръсите с малко смлян черен пипер. Поръсете отгоре с малко зехтин и оцет.

*За да препечете кедровите ядки ги пуснете за 2-3 минути в нагорещен тиган, без мазнина. Разклащайте често тигана, докато ядките станат златисти. Изсипете ги в чиния и оставете да изстинат.

Вижте видео: