Всеки, който има алергия знае, че с пристигането на пролетта кихането и трудното дишане също се появяват като симптоми.

Според последни данни повече от 35 милиона хора са засегнати от алергиите този сезон.

Като изключим медикаментите, може да намерите облекчение чрез рутинното пролетно почистване, което успешно контролира алергените.

Разбира се няма да ги премахнете напълно, но съществуват различни начини да намалите излагането на тях за вас и вашето семейство.

Ето и няколко съвета как да постигнете това.

1. Намалете алергените, които внасяте без да искате.

Избягвайте да отваряте прозорците, когато навън във въздуха има полени. Ако сте били навън, веднага изперете дрехите си и измийте косата си, за да не се разнасят алергените из вътрешните повърхности като дивана или леглото. В противен случай тези алергени могат да задействат симптоми за няколко дена.

2. Перете спалното бельо всяка седмица.

Прашинките са най-разпространената причина за алегиите вкъщи, както и за симптомите на астма, особено тези по меките повърхности, което означава че сте изложени на тях чрез матрака ви. За да не сте толкова предразположени към алергените, перете чаршафите в гореща вода и по възможност ги сложете в сушилнята след това. Ако някои завивки се перат трудно, ги покрийте с такива, които могат.

3. Не подминавайте завесите, килимите и тапицерията.

От голяма важност е да изперете или дадете на химическо чистене всички завеси, да почистите диваните, столовете и килимите, защото там също се събират алергени. Щорите обикновено натрупват по-малко прах от пердетата. В бъдеще, когато правите някакъв ремонт, не слагайте мокет, а вместо това изберете ламинират паркет, керамични плочки или винил, които се чистят доста по-лесно и не задържат толкова алергени.

4. Избършете праха навсякъде.

Използвайте намокрена кърпа, за да избършите праха на местата, които обикновено пропускате като первази, касите на вратите, полилеи и щори, както и около печката и хладилника, където може да има различни насекоми и микроби. Ако можете, пазете подредено, защото е много по-лесно за чистене без безбройни препятствия.

5. Следете нивата на влажност на въздуха.

За да избегнете разпространението на алергени, които виреят в условия на влага като плесен, поддържайте подходящо ниво на влажност. Има специален уред за измерването и, който също ви помага и да контролирате колко да е влажен въздуха. Влажността в закрити пространства трябва да е по-малка от 50 процента. Има уреди пък, които правят точно обратното, отнемат влагата, използвайте такъв, ако имате мазе. Пускайте климатика при влажно време и сменяйте филтъра му всеки месец. Огледайте се за повредени тръби или мокър таван.

6. Избягвайте силни препарати.

Много хора, страдащи от алергии са чувствителни към почистващи препарати и силни парфюми. Когато е възможно, използвайте продукти, които нямат мирис или съдържат само натурални съставки. Може и да забъркате своя алтернатива, като смесите половин чаша дестилиран оцет (киселина?) и две ч.л прах от боракс и добавите 2л. вода. Така може да забърсвате повърхности, които да оставите после да изсъхнат сами.

7. Чистете след домашните любимци.

Ако имате алергии към домашен любимец, често почиствайте добре неговата част и го къпете. Поговорете с ветеринарен лекар каква здравословна храна се препоръчва за него. Доброто здравословно състояние на домашня любимец предразполага и към по-малко алергени за вас.