Някои хора до преклонна възраст запазват лицата си гладки и млади, а други още като младежи набраздяват чела с хоризонтални бръчки.

Защо? Защото бръчките отразяват не само възрастта, но и нашите тревоги, емоции, пороци и заболявания.

Дълбоките хоризонтални бръчки по челото, разположени над веждите, са признак на силен ум, предпазливост, спокоен характер, честност и добродушие. Ако линиите им са прекъснати, това свидетелства за неспособност да се довършват докрай задачите и склонност към клюки. Същите бръчки, но разположени високо над веждите показват жестокост и надменност.

Ако челото е покрито с хаотично разположени бръчки, плъзнали във всички посоки, значи носителят им има поривист ум и е ексцентричен, груб и труден характер.

Вертикалната бръчка между веждите свидетелства за аналитичен ум, интелигентност и инат. Хоризонталната – за липса на морална подкрепа и усещане за недостиг на любов.



Малките хоризонтални бръчки над външния край на веждата показват откритост и преданост. Подобни бръчки над очите са знак за добродушие, наивност, склонност на човека да се озовава в нелепи ситуации.

Ясно изразена бръчка под веждата свидетелства за слабо сърце.

Дълбоките зигзагообразни бръчки на високо чело показват вроден лош късмет и неуспехи в работата. Същите бръчки, но на ниско чело свидетелстват за безсрамие и различни пороци.

Малките бръчици около устата издават срамежливост. Хората с такива бръчки се страхуват от всичко и изпитват силна нужда да бъдат покровителствани и защитавани от някого. Бръчиците над горната устна показват склонност към спазми на чревния тракт.

Сърповидната бръчка на бузата издава нарушения в кръвообращението на краката.

Бръчката-гънка от ноздрите до ъглите на устата е линията на скръбта. Колкото е по-дълбока, толкова повече тревоги и тъга е преживял човекът. Тази бразда свидетелства и за нарушения в дейността на жлъчката и белите дробове.

Малката хоризонтална бръчка под долната устна е признак за проблеми с черния дроб.

Бръчиците в ъглите на устата свидетелстват за заболявания на стомаха и чревния тракт.

Малките бръчици край външния ъгъл на окото показват, че човек обръща повишено внимание на дребните детайли и има добра памет, но страда от заболявания на стомаха.