"Привлекателните жени като цяло предпочитат краткотрайни връзки. Те имат по-добри позиции да продължат напред", смята британски изследовател.

Връзките, в които жената е по-привлекателна от мъжа, са обречени на провал, показва ново изследване.

За сметка на това красивият съпруг или приятел не е никаква пречка за успеха на двойката, сочи изследването на британски учени.

Те проучили дали е вярно твърдението, че хората се събират с друг човек, който е също толкова привлекателен, колкото тях самите.

Откритието обяснява защо браковете на Анджелина Джоли с актьорите Джони Лий Милър и с Били Боб Торнтън са издържали едва по три години. За сметка на това връзката й с Брад Пит, един от най-красивите известни мъже в света, продължава вече шест години, казват още учените.



Причината за това е, че тя е открила човек, който й подхожда.

За целите на изследването учени от университетите в Стърлинг, Честър и Ливърпул взели снимки на мъже и на жени от над 100 двойки.

Някои от тях били заедно само от няколко месеца, а други - от няколко години.

След това мъжете и жените били оценени според външния им вид. Анализът показал, че привлекателният съпруг или приятел не е пречка за успеха на връзката.

Но, ако жената е благословена с привлекателна външност, връзката продължава едва няколко месеца, сочи изследването.

"Това показва, че жената контролира дали връзката ще продължи или не. Красивите жени може да осъзнаят, че могат да си позволят да избират. Освен това те имат самоувереността да прекратят връзка, която се е изчерпала.

Привлекателните жени като цяло предпочитат краткотрайни връзки. Те имат по-добри позиции да продължат напред", смята изследователят Роб Бърис.

Учените установили също така, че хората предпочитат да имат връзка с човек, чиито черти на лицето са с подобно ниво на симетрия като тяхното собствено, пише vesti.bg