Бихте ли повярвали, че дори и да не сте бременна и дори да нямате брачен партнъор, можете да придобиете предварителна представа за това как би изглеждало Вашето бебе?

Това е възможно благодарение на многото сайтове и компютърни програми, които предлагат този услуга днес. Всичко, от което се нуждаете са Ваша снимка и снимка на партнъора като това може да е вашият брачен партнъор, приятелят ви и дори някоя знаменитост – и програмата, която дава виртуален образ на вашето бебе проработва. Двете снимки се сливат и ето че Вашето бебе е готово без да трябва да чакате 9 месеца.

Съществуват различни програми и сайтове, с които можете да направите това, а тук можете да изпробвате една безплатна.

Бебешките лица и Генетиката



Знаете ли, че една двойка има потенциалната възможност да създаде 64 трилиона различни деца? Това твърдят експерти въз основа на изчислението, че съществуват между 60,000 и 100,000 гени в 46-те хромозома у човека. Това е числото, което се получава когато бебето вземе по 23 хромозома от всеки родител. Следователно според статистиката е напълно невъзможно да се предвиди точно как ще изглежда вашето бебе.

Нещо повече, доктор Кейт Гарбър, директор на Департамента по човешка генетика в медицинския университет Еймори, Атланта твърди, че повечето белези всъщност се определят от много гени, които работят заедно, а не от един единствен ген.

Това означава, че взаимодействието на гените може да доведе до образуването на всякакви лицеви белези. Например, цвета на очите, който се определя от количеството меланин или кафяв пигмент намиращ се в ириса на окото може да е с голямо разнообразие от нюанси. Следователно, двама родители със сини очи е възможно да имат бебе с кафяви очи и обратно.

Също така съществува и белег наречена доминантен. Това означава, че този белег може да бъде предаден само от единия родител. Такива доминантни белези са трапчинките, луничките, цепнатата брадичка, косматите уши и линията на косата.

За да добиете представа какви белези на лицето може да придобие вашето бебе разгледайте снимки на вашето семейство и роднини от няколко поколения. Ако повечето от тях имат трапчинки или изпъкнала брадичка има голяма вероятност тази черта да се предаде и на вашето бебе.

Ако бащата има доминантен ген за кафява коса, а майката има рецесивен ген за руса коса, всички деца ще са с кафеви коси. Но ако децата имат рус брачен партнъор, то някои внуци е възможно да са руси.

3D и 4D ултразвук



Полът на дедето може да се разбере най-рано след 16-тата седмица от бременността чрез 2D ултразвук. С напредъка на технологиите вече е възможно да се види ясно как изглежда бебето още докато е в утробата на майката чрез 3D и 4D ултразвук.
2D, 3D и 4D са черти в ултразвуковата система, които произвеждат образи. С 2D образът е чернобял; 3D произвежда цветен образ на снимка, а 4D дава цветен запис на движенията на бебето в майката. С 4D ултразвук може да видите например как бебето си смуче палеца, плаче или се прозява.

Тази нова технология е удивителна. С нея можете да заснемете първите движения на вашето бебе и да споделите тези първи спомени с вашето семейство. Безопасността, обаче, на тези ултразвукови образи е все още под въпрос. Онези, които изберат да се възползват от тази услуга поемат сами риска.