Gruta do lago azul (на англ. Blue Lake Cave) е една от забележителностите на Бразилия, намираща се в южния щат Мато Гросо.

Тя е една от най-красивите пещери на света - природен монумент, чиято вътрешна част е изградена от сталактити и сталагмити, сред които се намира огромното спиращо дъха синьо езеро. Синият цвят се дължи на голямата дълбочина на водите в езерото, като нюансите варират в зависимост от мястото, на което се намира човек.

За любителите на гмуркането, красивата синя лагуна на пещерата, намираща се на стотина метра под повърхността, предлага подводна феерия с дълбочина над 90 метра. Най-подходящото време за посещение на пещерата е рано сутрин, когато слънчевата светлина навлиза в нея и се отразява с красиви отблясъци.

Ето и няколко снимки на това спиращо дъха място!

Въпреки че е изключително красива, пещерата на синьото езеро не е единствената забележителност в областта. Тук се намират още 3 красиви места, отворени за посетителите: Lagoa Misteriosa (Мистериозната лагуна), Gruta de Sаo Miguel (Пещерата на Сао Мигел) и Gruta Mimosa (Пещерата Мимоза).