Четири лесни стъпки и това вкусно ястие е готово – бързи и вкусни спагети „Карбонара”.

Време за приготвяне: 20 мин
Общо: 20 мин
Порции: 4 порции

Необходими продукти:

400 г спагети
1 с.л зехтин
200 г пушена панчета или бекон
2 скилидки чесън смачкани
3 яйца
150 мл сметана
50 г твърдо сирене грана падано или пармезан, фино настъргано

Трябва ви една голяма дълбока тенджера, нож, дъска за рязане, тиган за пържене, дървена лъжица или шпатула, лъжица или щипки за спагети, купа за разбъркване на продуктите, ренде, гевгир.

Сварете спагетите

Кипнете голяма тенджера с подсолена вода. Изсипете спагетите в нея, разбъркайте добре и ги сварете според указанията на опаковката им. Да ги приготвите „ал денте” означава отвън да са сварени, но в средата да останат леко жилави. За да постигнете това, 1-2 мин преди указаното време с лъжицата за спагети извадете няколко от тях и ги опитайте. Ако е необходимо, повторете същото след още 1-2 мин.



Запържете панчетатa

Междувременно загрейте зехтина в тигана за пържене. Когато се сгорещи, изсипете вътре панчетата или бекона. Пържете на умерен огън, докато мазнината се стопи, а месото добие златист цвят. Внимавайте да не препържите панчетата, тъй като й предстои още малко топлинна обработка на по-късен етап от приготвянето на рецептата. Дръпнете тигана от огъня и го оставете настрана.



Пригответе соса

Счупете 2 от яйцата в купа. Отделете жълтъка на третото яйце от белтъка, като счупите черупката по средата и внимателно го прехвърляте от едната половина в другата. Прехвърляйте, докато белтъкът се отцеди, но внимавайте да не разкъсате ципата на жълтъка. След това го прибавете към останалите две яйца и ги разбийте със сметаната, сиренето и малко сол.



Завършете ястието

Добавете чесъна в тигана и на силен огън запържете около 1 мин. Отцедете спагетите и ги върнете в тенджерата. Добавете яйчената смес и продуктите от тигана и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Поднесете с настъргано сирене и черен пипер.

За порция: 734 калории; 33 г протеини; 75 г въглехидрати; 36 г мазнини; 15 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 4 г захар; 2,95 г сол.