Кърменето е полезно не само за детето, но u за неговата майка, а американски учени докзаха тази теза още веднъж.

Екип лекари наблюдавали жени в детеродна възраст и установили, че кърменето съществено намалява риска от развитие на затлъстяване и други нарушения в обмяната на веществата, които по принцип те стават причина за диабет и сърдечни заболявания.

Техните изследвания показали, че кърменето намалява с два пъти вероятността от развитие на метаболитен синдром. А той е комплекс от симптоми като затлъстяване, повишено кръвно налягане и високо ниво на холестерол.

Учените проследявали състоянието на определен брой жени в продължение на 20 години и през този период наблюдавали 120 случая на следродов метаболичен синдром.

Получените резултати показват, че кърменето може да окаже дългосрочно благоприятно въздействие на организма - т.е. понижава вероятността от развитие на диабет и сърдечни заболявания при младите жени.

„Метаболитният синдром включва в себе си редица рискови фактори, свързани със затлъстяването и нарушената обмяна на веществата. Може с увереност да се твърди, че за жените това означава развитие на диабет в бъдеще или на исхемична болест на сърцето в средата на живота им. Дори има риск от ранна смърт", обяснява един от ръководителите на изследването.

Предишни проучвания показали, че кърменето спомага за нормализиране нивото на глюкозата и мазнините в кръвта през първите няколко седмици след раждането.

Източник: lekar.bg