Продължение.

Мит 3: Ръженият хляб е по-полезен от пшеничния!

А надали ли сте си въпроса „С какво?”.

Не са установени някакви сериозни предимства на ръжения хляб пред пшеничния. Основната разлика е, че ръжените зърна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие. В сравнение с пшеничното зърно има по ниско съдържание на белтъчини и въглехидрати.

Ръженият хляб е по-ниско калоричен от пшеничния. Ръженият хляб влияе благоприятно на инсулиновия и глюкозния метаболизъм, намалява риска от диабет тип 2 и е подходящ за диетата на диабетици.

Пълнозърнестото ръжено брашно е малко по-богато на полезните за здравето растителни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшеничено брашно.

Недостатък на ръжта е и съдържанието на фитинова киселина, която се свързва с калция от храната и той не успява да се усвои от организма.

Същевременно ръженият хляб е с много по-висока киселинност от пшеничния. Не се препоръчва на хора с повишена стомашна киселинност.

Ръженият хляб се изключва напълно от менюто при язва на стомаха, при заболявания на черния дроб и жлъчката. Не е подходящ за хора, работещи при високи натоварвания.

Истината е, че е желателно веднъж седмично да се яде ръжен хляб.

Мит 4: В хляба има ”химия”!

А каква по-точно „химия”? В хляба няма „химия”. Той се прави от брашно, вода, мая и сол. Заблудата е останала от зората на демокрацията, когато начинаещи хлебари продаваха бухнал бял хляб, оцветен с малцово брашно, като „черен”.

За да сте здрави консумирайте редовно хляб. Няма вреден хляб, има неправилно хранене. Редувайте различните видове за по-пълноценно и по-здравословно хранене.

Източник: actualno.com