Учените откриха, че бебетата започват да лъжат още от шест месечна възраст.

Няма значение дали става въпрос, за недоизядената храна или не си признават за счупената играчка, всички деца се опитват да измамят родителите си.

Сега обаче учените разкриха, че малките започват да лъжат много по-отрано, отколкото се смяташе.

Те започват с измамите си още от 6 месечна възраст.

Досега психолозите смятаха, че мозъкът в развитие не е способен за толкова деликатно умение, което се проявява едва около 4-годишна възраст.

Изследването на над 50 дечица и техните родители, проведено от д-р. Васудеви Реди от Портсмутския университет, показва, че има седем категории лъжи, които бебетата ползват на възраст от шест месеца до три години.

Една от тях се проявява при новородените - веднага разбират, че фалшивото плачене и смеене им носи внимание.

"Фалшивото плачене е една от най-раните форми на измама и новородените я използват за да привлекат внимание дори и когато всичко е на ред. То проличава по това, че правят пауза докато чакат да видят дали майка им ще реагира, след което продължанат да плачат", обяснява Реди.

"Очевидно това показва способността им да разберат какъв ефект имат действията им. Това е показателно на всичко онова, което възрастните хора правят когато лъжат, да не говорим, че в техния случай става повече въпрос за морал", уточнява още тя.