Ето го и обещаното продължение на материала, изясняващ едни от най-често задаваните въпроси, свързани с липосукцията.

Миналия път поговорихме най-общо за това кой може да се подложи на операция, какво трябва да направите преди нея и каква упойка можете да предпочетете.

А ето и втората част от съвети:

Рискът

Като цяло липосукцията е сравнително безопасна. Сравнително!

И тук, както при всяка сериозна хирургическа намеса, има риск от усложнения по време и след операцията, но в по-голяма част от случаите, ако пациентите се водят по напътствията на лекаря си, а той е достатъчно кадърен, тогава проблеми едва ли биха възникнали.

Усложнения най-често възникват при „обработване" на големи участъци от тялото наведнъж. Възможно е да се развие инфекция, попадане на мастни клетки в белия дроб, разраняване на тъканта, засягане на важни органи и нерви, реакция към лекарствата.

След операцията

Известно време ще ви се наложи да носите специални еластични бандажи и най-вероятно ще ви предпишат антибиотици, за да се предпазите от инфекция.

Неприятно е усещането, че нещо изтича през порите на кожата ви. Можем само да си представяме, съдейки по разказите на вече подложили се на липосукция жени.

Иначе се досещате, че ще имате взимане даване с отоци, синини, подуване, временно втвърдяване на тъканите и болка. Последното можете да намалите с предписаните ви болкоуспокояващи.

Възстановяване

То е постепен процес. Добре е да се раздвижвате редовно, защото така ще избегнете прекаленото подуване и образуването на съсиреци.

Ще се почувствате значително по-добре седмица или две след операцията, а няколко дни след нея може да се върнете дори на работа.

Шевовете се махат от 7 до 10 дни след операцията.

Силовата физическа активност трябва да се избягва поне месец. Въпреки че повечето от подутините изчезват напълно след три седмици, е възможно някои от тях да останат повече от 6 месеца.

Вашият лекар ще ви назначи часове за преглед, за да види дали има усложнения и дали се нуждаете от допълнителни грижи.

Ако имате необичайни сипмптоми между визитите - например, обилно кръвотечение или внезапна силна болка, или нещо друго, което ви притесни, се свържете веднага с лекаря си.