Автор
Кристина Кирова

Защо тъжните песни ни правят по-щастливи?

Много от нас избягват меланхоличните песни, особено когато преживяват труден момент, но множество проучвания доказват, че минорните песни ни правят дори по-щастливи.

Някои предпочитат да слушат тъжни любовни балади след раздяла, за да изплачат мъката си, други просто ги избягват, за да преглътнат болката си. Но всъщност и двата подхода не са съвсем правилни, защото точно тези песни ни зареждат с добро настроение и дори имат положително въздействие върху менталното ни здраве. Вижте как и защо:



Наскоро в САЩ бяха проведени няколко проучвания, чиято цел бе да изследват реакциите, които тъжните песни предизвикват в човешкия мозък. Резултатите показали, че някои хора се чувстват по-добре и по-щастливи, когато слушат тъжни балади. Обяснението за този факт е, че те предизвикват организма да произвежда пролактин, който влияе положително и успокояващо върху настроението ни. Тъжните песни ни карат да се усмихнем и са здравословни за нас.

Добре известен факт е и, че песните в минорни тоналности могат да са съпроводени и от позитивен текст, но имат по-силно въздействие върху човешкия мозък. Затова много от световните хитове са създадени именно върху минорни ладове.