Един голям френски поет беше написал: „Случайности няма, има само срещи”. А можеше да го е казал Марк Леви. Срещите в неговите романтични романи никога не са случайни. След като ни сервира няколко шеметни трилъра, с „Тя и той” авторът се връща към сантименталния сюжет, и слава богу, защото бяхме зажаднели за качествен романс.

Мия е актриса, голяма звезда в Англия, и току-що се е снимала в поредния блудкав блокбастър. Партнира й съпругът й Дейвид, който също е актьор. Добър тандем са на екрана, но тандемът им в живота се разпада. Мия мечтае да напусне Лондон и абсурдната сивота на живота си, да получи интелигентна роля на чувствителна жена, да е обкръжена от истински хора, които я трогват и разсмиват… Но не среща разбиране от страна на Крестън, който се явява неин покровител в киното.


Не след дълго в Париж, чрез един сайт за запознанства, Мия среща Пол. Бивш архитект, настоящ писател, автор на пет романа със съмнителен успех. И двамата опарени от живота, Мия и Пол не стават любовници, а приятели, и се заричат да останат такива. Любовната мъка е нещо ужасно, но истинското нещастие е, когато животът е пустиня, нали?

Историите на Марк Леви черпят вдъхновение от самия живот. Роден през 1961 г. във Франция, на 18-годишна възраст той се присъединява към Червения кръст, по-късно се занимава с компютърна графика и архитектура. Започва да твори на 37 години, като пръв и най-важен критик на работата му е неговият син: „Човек може да се примири дори с мисълта да загуби живота си, но не и с отсъствието на тези, които обича”. Сигурно затова любовта пронизва всичките му книги, независимо от жанровата кройка. Леви вярва, че първата отговорност на всеки творец е да остане честен: „Ако започна да се преструвам в писането, ще предам магията на занаята.”


Марк Леви

Със своите 18 романа, преведени на 49 езика, с общ тираж 40 милиона екземпляра, Марк Леви е най-четеният френски писател в света. Още първият му бестселър, „Ами ако това беше истина“, му носи световно признание. Книгата е екранизирана през 2005 г. с участието на Рийс Уидърспун и Мар Руфало, продуцент е Стивън Спилбърг. Творби като „Втори шанс”, „Чувство, по-силно от страха” и „Друга представа за щастието“ са доказателство за склонността на Леви да експериментира. Всичките му фабули са интересни - той печели публиката с чувство за хумор, четивен стил и съспенс. С умението да разказва сладкодумно за най-тежките изпитания на човешкия характер.

А „Тя и той” е повеля да не губим вкус към приключението, въпреки обратите в живота. Има чувства, които са по-силни от страха. Тъкмо те обещават най-неподкупното щастие.

Автор: Юлия Петкова